Hlavní obsah

Italská restaurace si naúčtovala horentní sumu za nakrájení narozeninového dortu

Oslava narozenin je radostnou záležitostí. A kde jinde je s rodinou oslavit především dobrým jídlem než v gastronomií celosvětově vyhlášené Itálii. Návštěva restaurace v toskánském Arezzu se ale pro rodinu oslavenkyně proměnila v nepříjemnou záležitost poté, co si v podniku naúčtovali nesmyslný poplatek za rozkrájení přineseného narozeninového dortu. Za naservírování 13 klínků na stůl to bylo rovných 58 eur (1452 korun).

Foto: Profimedia.cz

Italská restaurace si naúčtovala v přepočtu 1452 korun za nakrájení dortu (ilustrační foto).

Článek

Diskuze nad nehoráznou cenou naúčtovanou restaurací za prostou manipulaci s přineseným dortem se rozhořela na sociálních sítích a zveřejnily ji servery Daily MailMirror. K nepříjemnému rozčarování po oslavě narozenin v oblasti jižní části Arezza mělo dojít minulý čtvrtek.

Gessica Gecaová s početnou rodinou slavila babiččiny narozeniny v jedné z tamních restaurací, přičemž se předem zeptala provozovatele, zda je v pořádku, aby z cukrárny přinesla narozeninový dort. To jí bylo bez problémů odsouhlaseno, po ukončení oslavy se ale rodina nestačila divit.

Krájení vyšlo dráž než celý dort

Když šla s babičkou zaplatit účet, byla na něm částka 58 eur (1452 korun) za naservírování dortu. Ta byla ještě rozepsána na 13krát 4,5 eura (113 korun), oslavy se totiž účastnilo 13 členů rodiny. Cena za rozkrájení a přinesení dortu tak vyšla na víc než samotný dort, který stál 45 eur (1127 korun). Celá útrata v restauraci se přitom vyšplhala na 659 eur (16 511 korun).

Jak naložit s hordami turistů na Santorini? Výrazně zdražit

Cestování

Rozhořčená Gecaová na místě zkoušela protestovat, ale dostalo se jí vysvětlení, že se jedná o pravidlo restaurace a suma musí být zaplacena. Účet proto uhradily, ale svou zkušenost vnučka popsala ve facebookové skupině, kde vzbudila značný rozruch, a tématu se chopil lokální tisk Corriere Fiorentino.

Gecaová později pod příspěvek napsala: „Nečekala jsem takový povyk. Naúčtovanou sumu považuji za neúměrnou poskytnuté službě, proto jsem se rozhodla sdílet účet ve facebookové skupině. Doprovodila jsem babičku k pokladně, protože trvala na tom, že zaplatí.“

Restauratér situaci přiznal

Majitel restaurace poslal italskému médiu své vyjádření, ve kterém popsanou situaci potvrdil. „Neúčtujeme kuvér a podáváme především pokrmy své vlastní výroby, takže se snažíme odradit ty, kteří přinášejí jídlo odjinud. Když vezmeme v úvahu, že kuvér v Arezzu stojí obvykle 2,5 eura (63 korun) na osobu, není to tak velký rozdíl. Moje restaurace musí zaplatit číšníky, kteří obsluhují stoly, myčku a další související služby. Musíme to nějak pokrýt,“ uvedl bez uzardění vlastník.

Přiznal ale, že ten večer v restauraci nebyl přítomen a jeho zaměstnanci možná situaci nezvládli nejlépe, protože je lepší mít o 50 eur (1252 korun) méně a spokojené zákazníky než zapříčinit nedorozumění, které je poškodí.

Není neobvyklé, že si restaurace účtují poplatek za servírování přinesených pokrmů či nápojů, byť jde o předem domluvený stav. Tentokrát ale byla suma neobvykle vysoká.

Kupříkladu loni vzbudil na Sicílii rozruch podobný případ s cenou za nakrájení narozeninového dortu, za které si restaurace naúčtovala poplatek 20 eur (501 korun). V podobných případech je proto vždy jistější zeptat se předem na konkrétní podmínky.

Boloňské špagety a další pokrmy, které byste si v Itálii nikdy neměli objednat

Cestování

Chorvatsko nejsou jen lignje na žaru. Poprvé získalo dvě michelinské hvězdy

Cestování

Výběr článků

Načítám