Hlavní obsah

Invalidní válečný zpravodaj se musel na letu z Varšavy plazit po zemi na toaletu

Cestovat se zdravotním postižením je výzva, kterou si zdravý člověk jen těžko dokáže představit. A ač už je většina letišť a aerolinií na tuto variantu připravena, i v dnešní moderními technologiemi nabité době může dojít k politováníhodnému incidentu, kterému je až těžké uvěřit. Novinář BBC Frank Gardner se 30. září na letu aerolinií LOT z Varšavy musel doplazit po zemi na záchod, protože letecká společnost na kratších spojích nemá k dispozici invalidní vozíky.

Foto: Profimedia.cz

Částečně ochrnutý novinář BBC se na letu operovaném aerolinkami LOT musel doplazit na toaletu uličkou (ilustrační fotografie).

Článek

O události, ke které došlo na konci září během letu z polského hlavního města do Londýna, informovaly servery Independent a The Guardian. Incident byl ale samotným aktérem zveřejněn už toho dne na sociální síti X a nyní má miliony zobrazení.

Frank Gardner sdílel fotografii svých nohou na podlaze v uličce letadla s popiskem: „Wow. Píše se rok 2024 a právě jsem se musel na letu polských aerolinií LOT z Varšavy doplazit na toaletu po zemi, protože: ,Nemáme vozíky na palubě. Je to politika aerolinek.‘ Pokud jste invalidní a nemůžete chodit, je to prostě diskriminační.“

V následném komentáři novinář ocenil nápomocnou posádku, která situace hluboce litovala, ale dodal, že s aerolinkami nebude létat, dokud se „nepřipojí k 21. století“.

Češi rozhodli. Švejkovina s novým jménem pro baltské letadlo předčila veškerá očekávání

Cestování

Gardner je ostřílený blízkovýchodní korespondent a spisovatel. Hybnost v dolních končetinách ztratil poté, co byl roku 2004 šestkrát střelen bojovníky Al-Káidy v Saúdské Arábii a zůstal částečně ochrnutý.

Na znepokojené dotazy uživatelů sociálních sítí na své zdraví už odpověděl poměrně humorně, že „jej poněkud bolí záda a jeho oblek už není, co býval, ale hej“.

Polské aerolinie na svých internetových stránkách uvádějí, že na všech dálkových letech, operovaných Boeingy 787, poskytují na palubě invalidní vozíky, takže se cestující se zdravotním postižením mohou během letu pohybovat po palubě.

V oficiálním vyjádření k incidentu LOT uvedly: „Hluboce litujeme bolestné zkušenosti pana Franka Gardnera, které čelil na svém nedávném letu s námi. Upřímně se omlouváme za potíže a diskomfort způsobené chybějícím invalidním vozíkem na palubě. V současnosti jsou invalidní vozíky na palubě k dispozici na našich letech operovaných dreamlinery. Kvůli omezenému prostoru nicméně naše flotila toto vybavení zatím nemá k dispozici na letech na krátké vzdálenosti. Chápeme důležitost přístupnosti a aktivně testujeme způsob, jak naše letadla určená na krátké vzdálenosti vybavit invalidními vozíky v blízké budoucnosti.“

Nebylo to přitom poprvé, co se Gardner na svých leteckých cestách setkal s problémy s bezbariérovostí. Když se v roce 2022 vracel ze Summitu NATO v Madridu, zkritizoval leteckou společnost Iberia a britská letiště za to, že po příletu zůstal 20 minut zaseknutý v letadle na Gatwicku, zatímco čekal na pomoc při vystupování z letadla. To ještě netušil, co jej čeká o dva roky později.

Ponížení při bezpečnostní kontrole: Cestující musela přede všemi vytáhnout umělé ňadro

Cestování

Aerolinky podávaly pasažérům zkažené jídlo. Let skončil předčasně

Cestování

Výběr článků

Načítám