Hlavní obsah

Intimní partie nahého obra zarostly trávou. Turisté požadují posekání

Velká Británie sice není vyhlášena skvělou kuchyní ani přívětivým podnebím, ale znamenitý smysl pro humor je u jejích obyvatel zcela nepopiratelný. Letošní léto bylo na jihu ostrova ještě deštivější než jindy, a postava oblíbeného nahého obra v Cerne Abbas v hrabství Dorset proto zarostla vysokou trávou. Obzvláště intimní partie ikonického velikána vyrytého do úbočí kopce nejsou vidět vůbec, což se návštěvníkům nelíbí. Požadují okamžité zkrácení porostu.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá obr v Cerne Abbas za ideálních podmínek, dnes je však stěží viditelný a jeho intimní partie zcela zarostly.

Článek

O neuspokojivém stavu obří nahé postavy severně od Dorchesteru informoval server Independent. Snímek se současnou podobou obra sdílel na sociální síti X turista John Parkin. Opatřil jej srovnávací fotkou toho, co čekal, že uvidí, a obra, jak nyní vypadá.

Starobylá postava vyrytá do křídového svahu je největším a nejznámějším artefaktem svého druhu v celé Británii. Na výšku měří obr 55 metrů a široký je 51 metrů, v ruce drží kyj o délce více než 36 metrů. Postava byla kdysi vytvořena odstraněním zhruba 30 centimetrů půdy a odkrytím křídového podloží svahu. Ze země je nejlépe viditelná z opačné strany údolí.

O původu křídového obrazce existuje mnoho teorií a přesnější časové určení jeho vytvoření je obtížně zjistitelné. Archeologický výzkum provedený v roce 2021 odhalil pravděpodobnou dobu prvního vysekání obra na pozdní saské období. Vznikl tak zřejmě mezi lety 700 a 1100. První psaný záznam o jeho existenci pak pochází z roku 1694.

Sestupte a podívejte se jinam. Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě nepřestává udivovat

Tipy na výlety

Turisté požadují odkrytí genitálií

V poslední době však turisté, kteří se na obra přijdou podívat, zažívají zklamání. Jeho jindy masivní intimní partie totiž zcela zarostly trávou, stejně jako část jeho obrysů. Se zklamáním se ale odmítají jen tak smířit a organizace National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty, jež se zabývá ochranou přírody a památek ve Velké Británii a obra spravuje od roku 1920, obdržela množství telefonátů s žádostí o nápravu situace. Okamžité sekání trávy však není v plánu.

Organizace návštěvníky uklidňuje, že travnatý porost je pod jejich neustálým dohledem a úmyslně se snaží do obrazce příliš nezasahovat v rámci snah o jeho přirozené zachování. Čím více obra nechají na pokoji, tím déle vydrží bez nutnosti obnovy.

O „sestřih“ se starají ovce

„Péče o obra, jeho archeologii i území osobitého vědeckého významu, jež jej obklopuje, je složitý úkol,“ uvedl mluvčí organizace s tím, že do jeho bezprostředního okolí byly opětovně vypuštěny ovce, které spásají nadměrný travnatý porost a udržují jej dobře viditelným.

Okolí obra je takto ekologicky „zastřihováno“ nejméně dvakrát ročně, což jej činí nejen viditelnějším, ale také to vytváří ideální podmínky pro rozkvět rostlin a výskyt motýlů na křídových pastvinách. Letos ale podle organizace kvůli obzvláště vydatným dešťům vskutku došlo k výraznějšímu růstu travnatých porostů.

Pokuta až 1,5 milionu korun, nebo vězení. Nápisy vyryté v Pompejích přijdou turistu draho

Cestování

Po skončení pastvy se malý tým správců dá do každoroční údržby obra, která představuje čištění, plení a udržování viditelnosti linií. Obrazec poté zase bude ve skvělé kondici. To zajišťuje i pravidelná výměna horniny, která jej tvoří.

„Křída je vyměňována zhruba každých deset let, jedná se o proces, který správcům nadace National Trust a dobrovolníkům zabere dny práce. Čím více je půda narušená, tím více obr eroduje,“ vysvětlila organizace. Naposledy byla hornina vyměněna v roce 2019.

Ač si tedy turisté budou muset ještě chvíli počkat, obr bude opětovně viditelný v celé své kráse se všemi pozoruhodnými detaily.

Skotskou jelení celebritu museli utratit kvůli turistům

Cestování

Nejhorší novodobí vandalové napříč kontinenty

Cestování

Výběr článků

Načítám