Hlavní obsah

Ideální dovolenková kombinace za malý peníz. Egypt je českou stálicí

Češi o tom dříve spíše vtipkovali, ale paradoxně „covidová doba inflační“ tento polovtípek přeměnila v nepokrytou realitu. Pokud si koupíte v last minute akcích dobře naceněný zájezd do Egypta, bude to pro vás levnější než výletovat po Česku. Podobné platí i pro blízké Tunisko, Egypt je však stálicí i díky kvalitnímu šnorchlování a úchvatným památkám. Zkrátka hodně muziky za málo peněz.

Foto: Profimedia.cz

Marsa Alam je jedním z dovolenkových lákadel Egypta. Je jich ale mnohem víc.

Článek

Egypt je stálicí v kategorii, kterou někteří označují jako blízká exotika. Zkrátka kam vás většina letadel dokáže přemístit za nějaké čtyři hodiny letu. A není v ní zase až tolik soupeřů, přinejmenším tedy v obdobné cenové hladině. Někdo raději vyrazí na Kanárské ostrovy, případně na Madeiru, ale pokud vaši představu exotiky zahrnuje i špetka orientu, můžete vyrazit do Maroka, Tuniska či právě do Egypta.

Doba přímých letů ČSA do libanonského Bejrútu je bohužel fuč a Libanon, zejména jeho jižní část, kde se nachází velké množství památek, aktuálně stejně není zrovna nejbezpečnější destinací. Maroko je trochu dražší, a ač Tunisko bývá cenově bezkonkurenční, tak ti, kteří chtějí opustit svůj dovolenkový resort, často sáhnou po Egyptu vzhledem k trochu bohatším možnostem výletů a vyhlášenému šnorchlování.

Foto: Profimedia.cz

Hurghada je jedním z nejoblíbenějších dovolenkových letovisek Egypta.

Jaká místa byste si tedy v Egyptě neměli nechat ujít? Rozvrstvěte si těchto pět bodů klidně do více cest, ale aspoň jednou byste je navštívit měli. Do většiny z nich se poměrně snadno dostanete z tradičních dovolenkových destinací, jako jsou Hurghada, Marsa Alam či Safaga.

Trochu obtížnější to je s výlety z Šarm aš-Šajchu a hodně specifické je z pohledu výletů také poměrně nové letovisko, přezdívané cestovními kancelářemi „egyptský Karibik“, Marsa Matruh. To totiž leží na pobřeží Středozemního moře a třeba do takového Asuánu či Abú Simbelu odtamtud asi skutečně nevyrazíte.

Egyptský „Karibik“ se bez bohatého podmořského života obejde. Lákadel má i tak dost

Cestování

Luxor

Pokud máte čas a prostor pouze na jeden výlet, zvolte Luxor. A pozeptejte se třeba, zda by nebylo možné vyrazit tam jedno ráno a vracet se až odpoledne dalšího dne, pokud se tam pořádají výlety pravidelně. Luxor totiž nabízí tolik památek, že vám na ně několik hodin stačit opravdu nebude.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Zádušní chrám královny Hatšepsut je jedním z četných lákadel Luxoru.

Vynechat nesmíte určitě Údolí králů, Karnak, Luxorský chrám (můžete navštívit i po setmění) a Chrám královny Hatšepsut. Stihnete-li i Memnonovy kolosy a krátkou plavbu po Nilu, můžete si odškrtnou základní znalost tohoto úchvatného města.

Káhira

Ruku na srdce, Káhira není městem, na které budete na smrtelné posteli vzpomínat. Více než 22milionová metropole je vším, jen ne uhlazeným a voňavým městem. Na druhou stranu, místní ruch se člověku umí dostat pod kůži.

Foto: Profimedia.cz

Pyramidy v Gíze chce vidět snad každý návštěvník Egypta. A není divu.

Nevynechejte návštěvu Egyptského muzea a projděte si legendární bazar Chán al-Chalílí, jehož počátky se datují do 14. století. A samozřejmě, prohlédněte si pyramidy v Gíze. My víme, že nebýt nich, tak byste tam nevyrazili. Ale nebojte, my to nikomu neřekneme.

Giftun

Dvojice ostrovů nedaleko Hurghady je oblíbeným denním výletem, který obvykle spojuje koupání v křišťálově průzračné vodě, šnorchlování a také nějakou tu typickou místní gastronomii a značně nemístní opíjení se na pláži a lodích či katamaránech.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovy lákají na nádherné pláže a bohatý podmořský život.

Giftun jistě stojí za návštěvu, ale dejte si určitě pozor na úžeh a nestyďte se šnorchlovat na hladině v bílém tričku. Večer si pogratulujete a ti, kteří se budou natírat jogurtem a klást na sebe plátky salátových okurek vám budou nepokrytě závidět.

Asuán

Často není snadné nějaký ten fakultativní výlet do této destinace ulovit, ale pokuste se o to. Asuán je velmi specifické město, které toho hodně nabízí. Nebudete se mačkat mezi turisty, protože je jednoduše stranou od hlavního turistického víru. Ač jde o vnitrozemské město, rozprostírá se kompletně okolo Nilu. Hromada ostrovů a vlivy núbijské kultury z něj dělají skutečně atraktivní končinu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

S tímto výhledem se musela Agathě Christie Smrt na Nilu psát skoro sama.

Nevynechejte návštěvu chrámu Fílé, nedokončeného Obelisku a zastavte se na podvečerní čaj v hotelu Old Cataract, kde s jedinečným výhledem na dramatické ohyby mocné řeky stvořila spisovatelka Agatha Christie své veledílo Smrt na Nilu.

Abú Simbel

Právě Abú Simbel sdílí s chrámem Fílé v Asuánu podobnou minulost. Vzhledem ke stavbě Asuánské přehrady započal v 60. letech minulého století obří projekt, který zaštiťovalo UNESCO. Během něj byly tyto dvě gigantické památky pomocí moderních technologií přemístěny tak, aby neskončily pod vodní hladinou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Abú Simbel je jedním z největších turistických magnetů v Egyptě.

Abú Simbel leží v samotné blízkosti súdánských hranic a spatřit místní památky při východu slunce je něčím, co se zapíše na seznam vašich cestovatelských zážitků opravdu hodně vysoko.

Špína i chaos. U Káhiry s láskou na první pohled nepočítejte

Cestování

Egyptská oáza Síwa láká na jezera slanější než Mrtvé moře. O turisty tam nezavadíte

Cestování
Související témata:
Dovolená v Egyptě

Výběr článků

Načítám