Hlavní obsah

Hrad Rychmburk bude od října do jara až na výjimky veřejnosti nepřístupný

Hrad Rychmburk u obce Předhradí na Chrudimsku bude od října do jara veřejnosti nepřístupný s výjimkou mimořádných akcí. Musí se opravit most, po němž vede přístupová cesta. Provizorně se bude do hradu chodit bočním dřevěným schodištěm, které povede od altánu před mostem přes zahradu v hradním příkopu, řekla Klára Habartová, ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi, pod nějž hrad spadá.

Foto: Profimedia.cz

Hrad bude otevřen jen při akcích.

Článek

„Most se naposledy opravoval v 50. letech minulého století. Je zespoda odkrytý a je i průchozí, je ‚dutý‘. Celá železobetonová konstrukce se musí spravit, následně by se měla opravit i vnější část mostu. Celý projekt je minimálně na dva roky,“ uvedla Habartová.

Dřevěné schodiště bude sloužit do doby, než se konstrukce mostu a vozovka z kostek opraví. Do té doby na hrad nebude možné jezdit autem. V příští turistické sezoně už bude běžně přístupný, i když se budou opravovat jeho vnější části.

Zcela bez návštěvníků ale hrad mimo sezonu nezůstane. Například v polovině prosince by měl hostit adventní akci.

Navštíví ho tisíce lidí

Hrad vlastní Pardubický kraj. Rychmburk se poprvé návštěvníkům otevřel 22. května 2021, předtím v něm sídlil ústav pro duševně nemocné zřizovaný krajem. Památka nabízí několik dlouhodobých expozic, ročně jej navštíví kolem 15 tisíc turistů. Časem by se na hradě mohli také ubytovat, zpřístupněna by měla být i bašta.

Rychmburk byl postaven nejspíše začátkem 13. století, jako majitel byl tehdy uváděn Tas z Pardubic a Staré. V následujících staletích prošel úpravami v pozdněgotickém a renesančním slohu. Je tvořen trojkřídlou dvoupatrovou budovou s valbovou střechou, která společně s přízemní částí tvoří menší nádvoří.

Dominantou hradu je 30 metrů vysoká věž, krytá kuželovitou střechou. Od roku 1952 prostory sloužily potřebám domova pro seniory, později pro chronicky duševně nemocné.

K devastaci severočeského klenotu přispěli i sami Češi. Po řádění armád už není stopy

Tipy na výlety
Související témata:

Výběr článků

Načítám