Hlavní obsah

Hracholuské přehradě po prázdninách pustí žilou. Parník i kempy čeká osekaná sezona

Plzeň

Hned po konci prázdnin začne Povodí Vltavy rychle upouštět hracholuskou přehradu, největší a nejoblíbenější rekreační plochu v Plzeňském kraji. K radosti energetiků, kteří potřebují provést opravy na tamní vodní elektrárně. A ke vzteku provozovatelů středisek na březích.

Hladina hracholuské přehrady začne hned po prázdninách rychle klesat.Video: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Pomyslné „kohouty“ se mají otevřít 2. září. Pokud bude v té době nádrž normálně naplněná, hladina začne klesat ostrým tempem až o dvanáct centimetrů za den a do půlky října má oproti výchozí kótě spadnout bezmála o pět metrů.

„Pro dané roční období to bude nestandardní stav,“ řekl Novinkám Petr Vicenda, dispečer plzeňského Povodí Vltavy. „Podali jsme příslušnou žádost, protože to je nad rámec běžného manipulačního řádu. Teď běží vodoprávní řízení,“ upozornil Vicenda. Je nicméně málo pravděpodobné, že by vodohospodáři potřebný souhlas nedostali. „O snížení hladiny nás požádal provozovatel vodní elektrárny, společnost ČEZ. Potřebují provést opravy na technologii elektrárny,“ vysvětlil Vicenda.

Foto: Ivan Blažek

Víceúčelová věž u hráze nádrže skrývá i malou vodní elektrárnu, která si letos na podzim vyžádá opravu.

Kdyby se jednalo o únor a přehrada se preventivně upustila kvůli zásobám sněhu, tak by nízká hladina nebyla zase až tolik výjimečná. „Jenže požadované práce bohužel nelze provádět přes zimu. ČEZ je původně chtěl dělat v létě. Nakonec se dospělo k dohodě na podzimním termínu,“ podotkl Vicenda.

Mladý hrabě Ferdinand zve na hrad Boskovice na historickou virtuální realitu

Tipy na výlety

Rybáři půjdou jinam

Parník brázdící přehradu normálně jezdívá o víkendech až do konce září. „Teď budeme rádi, když odjedeme alespoň ten první,“ upozornil Ondřej Švamberk, provozovatel hracholuské lodní linky i kempu Transkemp u hráze.

„Loď budeme muset vytáhnout z vody co nejdříve, protože pak bychom se pro ni kvůli nízké hladině už nedostali. Bude to pro nás poměrně výrazné omezení, nejde totiž jen o pravidelnou dopravu, ale i o zájezdové akce s rauty. Když budeme v září na suchu, přijdeme na tržbách až o dvě stě tisíc korun,“ odhadl Švamberk. Nejde jen o parník. „V září a říjnu jezdívají hodně rybáři, když bude málo vody, nedorazí,“ podotkl.

Foto: Ivan Blažek

Takto se na přehradě v říjnu 2018 podepsalo sucho, z bahna kouká řopík, prvorepublikový bunkr. Letos na podzim to bude vypadat podobně.

Ještě hůř bude třeba na Butově v horní části přehrady, kde se pokles hladiny projeví daleko dřív a výrazněji než u hráze.

„Místo přehrady tady bude řeka, z bláta vylezou trosky budov, základy mlýna, řopík, který je normálně celý pod vodou. A rybáři, kteří k nám počátkem podzimu jezdí, se na to podívají, neuvidí vodu a pojedou jinam,“ konstatoval Jan Vlasatý, provozní zmíněného rekreačního střediska. „Přijdeme tak o dvě stě až tři sta hostů, což obnáší ztrátu nějakých tři sta čtyři sta tisíc,“ dodal.

Nateče. Skoro určitě

Oprava zařízení elektrárny má skončit do počátku prosince, pak nádrž - ta v té době bude naplněná ze čtyřiceti procent - začne opět natékat. Riziko, že bude výrazně pod stav ještě i před začátkem příští letní sezony, je zřejmě minimální. „Testovali jsme to na historických datech a za celou dobu trvání nádrže by to nevyšlo jen jednou, v roce 1998. Jinak, i když šlo o suché roky, na jaře vždycky voda byla,“ uzavřel Vicenda.

Hracholusky byly vybudované v letech 1959 až 1964 a jejich hlavním účelem bylo zajišťovat vodu pro plzeňské podniky, zejména pro Škodovku.

Sklárna v Květné oslaví znovuzrození

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám