Hlavní obsah

Hotel, který proslavila Alžběta II., byl po letech opět otevřen

Příběh hotelu Treetops v národním parku Aberdare by nebyl stejný, kdyby se v něm před více než 70 lety neubytovala Alžběta II. a kdyby se během svého pobytu v Keni 6. února 1952 nedozvěděla o smrti svého otce Jiřího VI. a nestala se tak královnou. Slavné ubytovací zařízení zabednilo své dveře během pandemie covidu a nyní se znovu otevřelo veřejnosti.

Keňský hotel, ve kterém pobývala Alžběta II., se znovu otevřel hostůmVideo: Reuters

Článek

O opětovném zpřístupnění ikonického ubytování vhodného k pozorování divoké zvěře v jejím přirozeném prostředí informovala agentura Reuters, která zveřejnila i video.

Kde se psala historie britské monarchie

Ubytovací zařízení na stromě se poprvé otevřelo v roce 1932. Bylo postaveno v národním parku Aberdare na dohled od napajedla, kde se shromažďují buvoli a sloni. V době, kdy v něm pobývala Alžběta II., se jednalo o skromnou loveckou chatu na kůlech se třemi pokoji postavenou ve větvích obřího fíkovníku.

Foto: Reuters

Místo provází nevšední minulost.

Alžběta II. se právě v Keni dozvěděla o smrti Jiřího VI. a člen jejího ozbrojeného doprovodu Jim Corbett do návštěvní knihy nedaleké Sagana Lodge, kde se Alžběta II. s manželem princem Philipem zrovna nacházela, napsal: „Poprvé v historii světa mladá dívka vyšplhala na strom jako princezna a slezla jako královna.“

V Ďáblově kuchyni je to o život ve dne i v noci

Cestování

Z ubytování se během několika málo okamžiků stal nejslavnější stromový dům na světě. Královský pár se na místo opět vrátil v letech 1959 a 1983. Nejednalo se však o naprosto stejnou stavbu. V roce královniny první návštěvy totiž v Keni začalo i povstání Mau Mau, v němž rebelové bojovali proti britské koloniální správě.

Ubytování sehrálo roli i v povstání

Dům na stromě během bojů sloužil jako strategický bod britských odstřelovačů a roku 1954 byl Afričany vypálen. Povstání bylo Spojeným královstvím potlačeno a zbytky domu na stromě byly přestavěny v 36pokojový, přírodně vyhlížející hotel na kůlech stromů s apartmá pojmenovaném po princezně Alžbětě.

Foto: Reuters

Hotel zdobí lovecká tematika i podobizny britské královské rodiny.

Strategická pozorovatelna divoké zvěře okořeněná o historický moment královské monarchie získala velký zájem mezinárodní klientely. Když se královna se svým chotěm vrátila po více než třiceti letech, oba prý byli podle Daily Mailu šokováni změnou, kterou hotel prošel.

Hotel Treetops byl po letech prosperity uzavřen během pandemie covidu, za což se Keňané cítili notně zahanbeni. Později hotel získal nového majitele, který při jeho znovuotevření nepoukazuje pouze na královskou minulost, ale vyzdvihuje i jeho důležitost ve zmíněném povstání.

Foto: Reuters

Keňský hotel, ve kterém pobývala Alžběta II., se znovu otevřel hostům.

Málo známá je kupříkladu informace, že pod hotelem leží tunely a nedaleký fíkovník sloužil rebelům jako pošta. Během pandemie si místní připomněli důležitost lokální klientely, pro kterou se jedná o zajímavou problematiku. Na královnu se ale rozhodně nezapomíná.

Průvodkyně národním parkem Grace Zhouová se dlouho těšila, až bude moci hostům opětovně ukázat toto historické místo: „Teď, když byl Treetops znovu otevřen, jsme velmi rádi, že můžeme opětovně přivítat množství návštěvníků a povyprávět jim příběh královny Alžběty a navštívit národní park.“

Spojitost s britskou královskou rodinou tak keňskému regionu Aberdare pomohla posílit turistický ruch už před více než 70 lety a opětovně pomáhá i nyní.

Safari, jak se patří. Lev řval v Keni jen pár centimetrů od auta plného turistů

Cestování

V Keni jsem se cítila bezpečněji než v Evropě, říká česká fotografka

Cestování

Výběr článků

Načítám