Hlavní obsah

Hamburk se chystá na nájezd fotbalových fandů, hromadnou dopravu budou mít zdarma

Známé hanzovní město navštíví v červnu během zápasů mistrovství Evropy ve fotbale desetitisíce milovníků kopané. Hostit bude celkem pět zápasů, z toho hned ve dvou se představí český národní tým. Jako jedno z deseti měst, které fotbalový šampionát hostí, se připravuje zejména na nápor na veřejnou dopravu. Pokud se do Hamburku chystáte, je dobré být připraveni dopředu.

Foto: Profimedia.cz

Německý Hamburk se pozvolna chystá na evropský šampionát ve fotbale.

Článek

V prvním hamburském zápase se 16. června utká Polsko s Nizozemskem, o tři dny později pak Chorvatsko s Albánií. V sobotu 22. června se Češi utkají s Gruzií a o pouhé čtyři dny později na ně na stejném místě, tedy zdejším Volksparkstadionu, čeká turecká reprezentace.

Jako jakýsi bonus se pak v Hamburku odehraje i čtvrtfinále turnaje 5. července. Vzhledem ke kapacitě stadionu přes 50 tisíc osob se dá očekávat, že bude severoněmecké město o trochu našlapanější než běžně.

Město má však připravenou koncepci mobility pro tento šampionát, která jde ruku v ruce s koncepcí UEFA. Počítá se s tím, že většina cest na zápasy se uskuteční veřejnou dopravou, přičemž u stadionu ani ve fanouškovské zóně nebudou k dispozici žádná běžná parkovací místa pro osobní automobily.

Německý mladík žije ve vlaku. Díky roční jízdence přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Cestování

Držitelé vstupenek na den zápasu obdrží 36hodinovou jízdenku, která jim umožňuje ve dnech zápasu cestovat zdarma po celé síti hamburského dopravního svazu (hvv) a využívat všechny služby veřejné dopravy.

V aplikaci UEFA EURO 2024 lze prostřednictvím fanouškovského průkazu stáhnout a aktivovat 36hodinovou jízdenku, která platí od 6:00 hodin ráno v den zápasu do 18:00 hodin následujícího dne. Pozor, nutno podotknout, že samotná vstupenka na fotbalový zápas není jízdenkou na veřejnou dopravu.

Ve dnech utkání bude výrazně posílena železniční doprava, aby bylo zajištěno plynulé a pohodlné cestování na Volksparkstadion a do fanouškovské zóny na Heiligengeistfeldu a zpět.

Ze zastávky S-Bahn Othmarschen na Volksparkstadion bude zhruba čtyři hodiny před zápasem zřízena efektivní autobusová kyvadlová doprava a bude obecně posílena doprava S-Bahn. Čas ukončení kyvadlové dopravy a služeb S-Bahn bude flexibilně přizpůsoben době konání zápasů a poptávce.

Autem nejezdit do blízkosti stadionu

Ty, kdo dobře znají dopravu ve městě, může zaskočit to, že ze zastávky S-Bahn Stellingen nebude ve dnech utkání jezdit kyvadlová autobusová doprava, protože trasa kyvadlové dopravy Arena Shuttle (linka 380) leží v bezpečnostní zóně vymezené UEFA.

Foto: Profimedia.cz

Komplex skladovacích budov v přístavu, Speicherstadt. Jedna z nejfotogeničtějších částí Hamburku.

Pokud máte problémy s orientací, tak vás může uklidnit skutečnost, že na klíčových zastávkách a stanicích budou umístěny dočasné směrovky, které usnadní orientaci, a také informační obrazovky. Kromě toho bude k dispozici přibližně 1600 dobrovolníků, kteří pomohou hostům s dotazy ohledně dopravy a správného směrování.

Pro pohodlnější cestování autem byl vyvinut komplexní koncept Park+Ride. Zejména z okrajových částí města a okolí se doporučuje využívat zařízení P+R ve spojení s veřejnou dopravou, aby bylo možné cestovat na zápasy a do fanzóny vlakem.

K dispozici je aplikace „NUNAV“, která umožňuje navigaci a individuální směrování k zařízením P+R. Je bezplatná a naviguje hosty přímo na parkoviště v zařízení P+R.

Před šampionátem bude rovněž spuštěna aplikace UEFA EURO 2024 - Event Companion, která by měla zjednodušit život držitelům vstupenek a návštěvníkům fanzóny.

V německých vlacích zavedou „šmajchlovací kupé“ pro větší soukromí cestujících

Cestování

Výběr článků

Načítám