Hlavní obsah

Hádka o sklápění sedaček vyústila v xenofobní urážky. Pár za ně dostal u aerolinek stopku

Sklápět, či nesklápět? Tato otázka ohledně sedadel pálí v letadlech nejednoho cestujícího. A právě sklopené sedadlo bylo také příčinou roztržky, která se v polovině září odehrála na palubě letadla aerolinek Cathay Pacific. Verbální přestřelka záhy přerostla v xenofobní urážky, kvůli nimž si dvojice pasažérů se společností už nezalétá.

Foto: Profimedia.cz

Incident se odehrál u společnosti Cathay Pacific (ilustrační foto).

Článek

Incident se odehrál 17. září na letu z Hongkongu do Londýna. Cestující, která konflikt mimoděk odstartovala, o něm informovala prostřednictvím videa na sociálních sítích. „Žena za mnou mě poprosila, abych si narovnala sedadlo, protože její manžel viděl špatně na televizi. Slušně jsem odmítla a ona si kvůli tomu natáhla nohy na moji područku a nadávala mi jak zběsilá,“ cituje nejmenovanou pasažérku server CNN.

Narůstající konflikt se pokusila uklidnit letuška, která navrhla, aby si žena sedadlo narovnala. To pasažérka odmítla. Přestřelka se tak přehoupla do urážek. „Když si ta dáma uvědomila, že moje kantonština není dokonalá, začala mě bombardovat opravdu hnusnými komentáři. Nazývala mě holkou z pevniny a tak dále,“ vysvětlila pasažérka.

Jako lidé z pevniny bývají označovaní Číňané, kteří nežijí v Hongkongu, výraz má pejorativní zabarvení. Obyvatelé Hongkongu tradičně mluví kantonsky, zatímco Číňané z pevniny mandarínsky, uvádí CNN.

Nulová tolerance k hříšníkům

„Jakmile jsem začala celou situaci natáčet, tak ženin manžel položil ruku na moji opěrku a začal s ní šíleně třást. Úplně mi zasahovali do osobního prostoru,“ doplnila žena.

Posádka incident nakonec vyřešila tím, že cestující nabídla jiné sedadlo. O víkendu se pak aerolinky za celou situaci omluvily. „K chování, které je hrozbou pro bezpečnost, máme nulovou toleranci,“ uvedl mluvčí a doplnil, že dva agresivní cestující si s dopravcem už nezalétají.

Anketa

Je podle vás sklápění sedadel v letadle přípustné?
Ano, sedadla se mohou sklápět libovolně
11,6 %
Ano, ale sedadla by se měla sklápět jen mírně
19,8 %
Ne, sedadla by se neměla sklápět vůbec
68,6 %
Celkem hlasovalo 2188 čtenářů.

Letadlo muselo předčasně přistát kvůli záhadnému zápachu. Letuškám bylo špatně

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám