Hlavní obsah

Gymnastky předváděly psí kusy v japonské svatyni. Schytaly kritiku za pohrdání kulturou

Vlna kritiky se snesla na dvě sestry věnující se gymnastice, jež svou lásku k tomuto sportu dokazovaly na ne zcela vhodném místě. Ke cvičení, u nějž se nechaly natočit, si totiž vybraly japonskou svatyni ve městě Sapporo. Stojky a další psí kusy se vzhledem k atmosféře místa nesetkaly s přílišným pochopením obyvatel, kteří chování dam označují za nerespektující.

Foto: Profimedia.cz

Brána torii se obvykle nachází u svatyň či chrámů. Symbolizuje přechod mezi fyzickým a duchovním světem (ilustrační foto).

Článek

Sestry pocházející z Chile, ale žijící v USA, předvedly u svatyně na ostrově Hokkaidó sérii cviků. Kromě stojky se jedna z žen nechala natočit, jak dělá shyby na japonské bráně torii, jež se tradičně nachází u vstupů do chrámů a symbolizuje přechod mezi fyzickým a duchovním světem.

Turistky si video nahrály na společný profil na sociálních sítích, kde podle serveru Independent nasbíralo přes 33 milionů zhlédnutí. Řada diváků se však ke gymnastkám nevyjadřovala dvakrát obdivně, spíše naopak. Jejich chování označovali za vulgární, pohrdavé či za chronickou potřebu vyhledávat pozornost.

I půlroční vězení

Jedna ze sester, 25letá Maria del Mar Perez Banus, se posléze za své chování omluvila. „Nechtěla jsem být hrubá. Je mi líto, že jsem to nepromyslela,“ uvedla. Někteří fanoušci pokání sice kvitovali, ale Japonci opětovně zdůraznili, že turisté by měli místní kulturu respektovat a chovat se podle pravidel země.

Masový turismus má v Japonsku jeden nevšední výsledek. Přibývá slavných jelenů

Cestování

„Děkuji, že jste pochopily svou chybu. Nicméně se říká, že bůh této svatyně dokáže natropit pořádné problémy, když ho někdo naštve. Takže pokud můžete, běžte se omluvit přímo do svatyně,“ napsal jeden z místních.

Japonské zákony stanovují, že osoba, která znesvětí posvátné místo, může strávit až půl roku ve vězení nebo vyfasovat pokutu do výše až 100 tisíc jenů (přes 15 tisíc korun). Podle místních médií se však policie případem sester nezabývá.

61letý Rakušan znesvětil japonskou svatyni. Měl v ní pohlavní styk

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám