Hlavní obsah

GLOSA: Jako na nepřátelském území. Proč už nikdy nepojedu do Benátek

Benátky. Město, které provází pověst jednoho z nejkrásnějších na světě. A také první destinace, kde se ve vybraných termínech a za specifických podmínek platí vstup. Poprvé jsem tu byl přesně před deseti lety. Tehdy jsem ještě netušil, že to byla zároveň i má poslední návštěva. Z půvabného italského města se totiž za uplynulou dekádu stalo nepřátelské území, a to jak pro místní, tak pro turisty.

Foto: Profimedia.cz

Benátky mají nesporný šarm. Vyplatí se ho dnes ještě spatřit na vlastní oči?

Článek

Kdo si průběžně udržuje přehled o světovém dění, tomu nemohly uniknout zprávy o zavedení vstupného pro jednodenní návštěvníky Benátek. Není to vlastně nic skandálního, platí se jen ve vybraných termínech, a navíc pouhých pět eur (zhruba 125 korun), což je částka, která neodradí asi nikoho. Krok je to přesto pochopitelný; město se tímto způsobem snaží bojovat s jevem zvaným overtourism, tedy masovým cestovním ruchem, jenž je problémem v řadě světových destinací.

V Benátkách s ním zápolí usilovně – zavádějí zákazy, které ustanovují, že se nesmí sedět na tom a tom místě, krmit ptáci, skákat do kanálu, postávat na mostě, chodit bez trička…

Většina z toho jsou věci, které běžného turistu, jenž si přijel vychutnat architekturu a pohodovou severoitalskou atmosféru, ani nenapadnou. A i když mají nařízení svá zcela srozumitelná opodstatnění – mají odradit nevychovance od exhibování –, přesto mohou v návštěvnících vzbudit i pocit, že nejsou jaksi vítaní. Přitom se Benátky bez turistů neobejdou, což šlo vidět před pár lety během pandemie koronaviru.

Žádné reproduktory ani skupinky nad 25 lidí. Benátky opět zpřísňují pravidla

Cestování

V žádném případě tím ale nechci naznačovat, že mají města padnout turistům k nohám jen proto, že jim přinášejí zlaťáky do pokladničky. Problémem v tomto případě je, že usilovná kampaň Benátek na zatočení s masovým cestovním ruchem dlouhodobě selhává. Návštěvníků přibývá a někteří z nich jsou stále drzejší a neodrazuje je ani riziko pokut.

Člověk tu tedy manévruje mezi hordami lidí, přemýšlí, kde si rozhodně nemůže sednout nebo se zastavit, postupně se promačká k největším lákadlům a značně testuje svou trpělivost a schopnost navodit si i uprostřed davů stoický klid. Řadě turistů to za to stojí, protože chtějí vidět náměstí sv. Marka, a tak nemá smysl je posílat třeba do nedaleké Padovy, která je sice rovněž kouzelná, ale má jeden zásadní nedostatek: nejsou to přeci Benátky. Kam se v tom všem ale vytratily radost a nadšení? A hlavně autenticita?

Netřeba vidět vše

Už v roce 2014 byla situace v Benátkách z hlediska přelidněnosti poměrně tristní. Na mostě dell‘ Academia nutili prodejci kolemjdoucím trendy selfie tyče a zachytit panorama s minimem lidí bylo možné jen velmi brzy ráno. Po deseti letech je situace, soudě podle zpráv z médií, ještě vyhrocenější. Přibývajícím zákazům navzdory.

Vyvolává to ve mně tedy otázku, kam až jsme schopni zajít, abychom na vlastní oči spatřili ikonická města, jako jsou Benátky, Řím, Barcelona, Amsterdam a podobně? Proč tolik lpíme na místech stokrát propraných v turistických průvodcích, namísto toho, abychom se vydali někam, kde nemusíme slevit ze svých cestovatelských nároků, ale zároveň si to užijeme s daleko menšími davy?

Benátky se pro mě staly skutečně synonymem nepřátelského území, kde se nedýchá dobře místním, ale ani těm turistům, kteří se nepřijeli provokativně šplíchat v kanálech, ale v klidu si prohlížet památky. Nedokážu si moc dobře představit, že z města ještě dnes někdo odjíždí s pocitem, že se do něj chce jednou vrátit.

Pro mě se z Benátek kombinací zmíněných faktorů radost z ohleduplného poznávání absolutně vytratila. I když na ně tedy vzpomínám rád, nechám si je pro příště s klidem ujít. Proti overtourismu nakonec musejí bojovat i sami cestovatelé tím, že někam zkrátka dobrovolně nepojedou. Na světě je navíc tolik hezkých míst, že není třeba být za každou cenu úplně všude.

Vstupné do Benátek se podle kritiků míjí účinkem. Návštěvníci přibývají

Cestování

Anketa

Navštívili jste Benátky?
Ano a jel/a bych znova navzdory davům
20,8 %
Ano, znovu bych tam ale nejel/a
46,3 %
Ne, ale mám to v plánu navzdory davům
4 %
Ne a ani to neplánuji
28,9 %
Celkem hlasovalo 18202 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám