Hlavní obsah

František Kinský oživí expozici v zámku v Kostelci nad Orlicí „žirafou“

Kostelec nad Orlicí

Návštěvnost na zámku v Kostelci nad Orlicí se již vrátila na předcovidová čísla. I proto, že se jeho majitel František Kinský snaží neustále připravovat pro své hosty něco nového. Letos to bude například „žirafa“ v expozici.

František Kinský prozradil, co se děje na zámku v Kostelci nad OrlicíVideo: Žlábková Ludmila, Novinky

Článek

„Předpokládám, že se tam objeví v půli srpna. Ale o co se jedná, neprozradím. Musíte to zjistit osobně,“ uvedl tajemně František Kinský. Nakonec ale prozradil. Jedná se o pianino s „dlouhokrkým“ vzhledem. Jde v podstatě o křídlo, ovšem umístěné svisle. Tento typ klavíru se začal vyrábět počátkem 19. století v Rakousku.

Zájem je o prohlídky s majitelem

Památka se veřejnosti poprvé otevřela před třinácti lety. Tehdy ještě nebyla dokončena interiérová expozice, ale uskutečnila se už první výstava v Galerii Kinský v druhém patře zámecké budovy. Krátce nato si první hosté prošli interiérovou prohlídkovou trasu.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Velice oblíbené jsou prohlídky s majitelem zámku Františkem Kinským.

„Poté co byl rodině zámek odňat, tu sídlil Výzkumný ústav pro chov prasat. Zámek byl totálně zdevastovaný. Můj otec začal s rekonstrukcí a po jejím dokončení se poprvé otevřel návštěvníkům. Nepatříme primárně do turistického okruhu pro cizince, jako jsou zámky a hrady v blízkosti Prahy, a tak v devětadevadesáti procentech k nám přijíždí domácí klientela, ale věříme, že se i to může změnit,“ poznamenal František Kinský.

Foto: Správa zámku Kostelec nad Orlicí

Zámek v Kostelci nad Orlicí

Obrovský zájem je o prohlídky přímo s majitelem zámku. Jakmile se dostanou do předprodeje, zmizí vstupenky během jediného dne. V poslední době k nim přibyly i komponované pořady Františka Kinského a klavíristy Matyáše Nováka.

„S nimi jsme projeli celou republiku, zejména během loňského vánočního turné. Máme společné komponované pořady vánoční a velikonoční a nyní jsme připravili představení Milí moji. Reflektuje letošní Rok české hudby. Hlavním hrdinou je Antonín Dvořák a jeho korespondence, například s Mahlerem, Janáčkem nebo jeho dcerou Otilkou, manželkou Josefa Suka,“ přiblížil dnes už i zkušený moderátor František Kinský. Přímo na zámku se toto představení uskuteční již 8. září.

Jen vstupenky zámek neuživí

„V době, než stouply ceny energií na současnou úroveň, se nám dařilo provozní náklady pokrýt. Nyní při nových cenách jsme například museli upravit systém zimního vytápění. Museli jsme najít tu jemnou hranici, na jakou teplotu topení nastavit, protože zcela vypnout ho nemůžeme. Mimo jiné by trpěl biedermeierovský nábytek,“ vysvětlil František Kinský. Bez zázemí v podobě lesů, cihelny nebo třeba písníku by nebylo možné zámek udržovat.

Kultura na zámku

Z nejbližšího programu:

31. srpna - Food festival

8. září - František Kinský a Matyáš Novák: Milí moji

2. října - koncert Irvina Venyše a Barocco sempre giovane

Otvírací doba: až do konce září denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, v říjnu o víkendech 10-16 hodin

Základní vstupné:

Zámecká expozice + muzejní expozice historie města - 210 korun

Zámecká expozice + Galerie Kinský + muzejní expozice historie města - 290 korun

Galerie Kinský - 130 korun

Příjemnou novinkou pro návštěvníky je i nové bezplatné parkoviště, které je na místě budovy bývalého ústavu pro chov prasat.

„Letos se zbourala. Je to pro mě velká úleva, zmizela poslední stopa té čtyřicetileté éry, kdy zámek přestal být zámkem. Dlouho jsme zvažovali, jak pro tuto železobetonovou krabici najít nové využití, ale stavba byla tak nešťastně postavená, že nebylo jiné řešení,“ uvedl Kinský.

Bledulové království v parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí

Tipy na výlety
Související témata:
Kostelec nad Orlicí

Výběr článků

Načítám