Hlavní obsah

Fotily se s nimi i celebrity. Teď australská rezervace mazlení s koaly nadobro zatrhla

Mazlení s koalou patří v Austrálii mezi turistické evergreeny. Fotku s roztomilými zvířátky si tu v minulosti pořídili třeba zpěvačka Taylor Swift, britský král Karel III. anebo papež Jan Pavel II. Nejslavnější rezervace v zemi ovšem mění pravidla a mazlení s chundelatými vačnatci bude nově zakázané. Další centra navíc mohou tento krok následovat.

Foto: Profimedia.cz

Fotku s koalou si v Lone Pine pořídil i tenista Roger Federer

Článek

V první červencový den oznámil nejstarší koalí útulek Lone Pine v Brisbane, že už nadále nebude návštěvníkům nabízet možnost pochovat si zvířata. Místo toho budou lidem k dispozici spíše pozorovací zážitky. Na instituce dlouho tlačili aktivisté zabývající se právy zvířat, nakonec ale i sami návštěvníci začali měnit své návyky.

„Nezáleží na tom, kdo do útulku přijde, mazlení už nabízet nebudeme,“ cituje server Guardian ředitele Lyndona Discombeho.

Instituce doplnila, že mezi místními i mezinárodními návštěvníky došlo ke změně. „Chtějí australskou divočinu zažít zblízka, ale ne nutně na vlastní kůži. Zkrátka aby viděli to, v čem jsou zvířata nejlepší – jedení, spaní a odpočívání v jejich vlastním prostoru,“ vysvětlil Discombe.

Nahlédli jsme do koalí nemocnice, kde chystají unikátní projekt na záchranu celého druhu

Lifestyle

Populace se tenčí

BBC uvádí, že koalové jsou australskou národní ikonou, ale i velkým turistickém tahákem. Populace chundelatých vačnatců ovšem klesá, a to vinou požárů, sucha, nemocí a dalších hrozeb. Odhady se sice liší, ale některé organizace uvádějí, že v divočině zbývá už jen kolem 50 tisíc jedinců.

Ochrana koalů, těch žijících v divočině i v zajetí, se proto stává významným tématem. Některé australské státy mazlení se zvířaty zakázaly už dávno, v Queenslandu a na několika místech Jižní a Západní Austrálie ovšem praxe pokračuje. Změnit by to mohlo právě rozhodnutí útulku Lone Pine.

Venčení vombatů i zaříkávání vína. Tasmánie láká na bizarní aktivity

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám