Článek
Pokrmy inspirované nabídkou, která je běžně k dispozici v letadle, se prodávají zatím jen ve finském městě Vantaa. Lačnící strávníci tam mohou zamířit třeba pro masové koule ze soba, uzenou rybu nebo liškové rizoto.
Podle Mariky Nieminenové, viceprezidentky Finnair Kitchen, je cílem iniciativy uspokojit hlad — doslovně, ale i metaforicky, pokud jde o létání. Zároveň mohlo díky projektu opět začít pracovat několik lidí z personálu, i když je to sotva desítka zaměstnanců.
Taste of Finnair-launch, offering business class-inspired premium packaged food at crocery stores, has received quite a bit of interest. Here covered by @CNN. Innovation rarely takes place if you have time and money... a silver lining in COVID https://t.co/r5Vxu3MuUu
— Topi Manner (@TopiManner) October 15, 2020
Společnost Finnair koncept nejprve otestovala interně, pokrmy si mohl zakoupit firemní personál, uvádí server CNN. Když se myšlenka osvědčila, vydalo se jídlo do supermarketu, který leží velmi blízko od centrály Finnair Kitchen. „Kvalita jídla je něčím, na co jsme vážně pyšní,“ konstatuje Nieminenová.
Nabídka v obchodě se má měnit každé dva týdny, denně jsou k dispozici dva hlavní chody a o víkendech bude možné zakoupit i předkrmy. Jen pár hodin po čtvrtečním spuštění projektu už zmizelo z pultu 100 jídel.
Stravu nabízejí i další
Finnair zdaleka nejsou jedinými aerolinkami, které přenesly své stravování ze vzduchu na zem. Například společnost Thai Airlines nedávno v Bangkoku otevřela vlastní kavárnu, kde si návštěvníci mohou rovněž dopřát stravu jako z letadla. Dopravce pokrmy i rozváží.
Aerolinky otevřely vlastní kavárnu. Nabízejí v ní tradiční palubní pokrmy
Začátkem loňského roku zase americké aerolinky United představily celou kuchařku se 40 recepty na jídla, s nimiž je možné se na palubě letadel společnosti setkat — včetně těch z ekonomické třídy. Mezi veřejností si ale vysloužila spíše posměch.