Hlavní obsah

Exponáty z výstavy v Křižánkách se vydaly na společnou vycházku

Křižánky

V Křižánkách na Žďársku se v sobotu 6. července vydaly na procházku muzejní exponáty. Do Nostalgické chvilky s retrokočárky se zapojila i řada historických kousků ze zdejší aktuální výstavy. Novinka ve zdejším už tak bohatém společenském dění přilákala značné množství diváků.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Kočárky z výstavy vyjíždějí z komunitního centra, aby se připojily k defilé.

Článek

Litomyšl, Poděbrady, Hradec Králové – i odtud neváhali do půvabné vesnice na severu Žďárska přicestovat návštěvníci akce, z velké části sběratelé. A byli nadšení, i když se tu nic neprodávalo ani nekupovalo. Místnímu sdružení Českého svazu žen (ČSŽ) se opět podařil majstrštyk.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Nejstarší a nejchoulostivější kusy zůstaly pod střechou.

Sobotní akce vznikla jako příslovečná šlehačka na dortu k výstavě, kterou ve zdejším komunitním centru Stodola ženy otevřely na začátku června. Historická vozítka pro přepravu dětí sháněly od začátku roku.

„Podařilo se nám zapůjčit na 150 kočárků. Nejstarší jsou z poslední třetiny devatenáctého století,“ řekla ke stěžejní části výstavy, která bude zájemcům k dispozici ještě do 14. července, jedna z organizátorek Lenka Zdražilová.

Levné rande i jeden z nejkrásnějších výhledů na Čechy v jednom

Tipy na výlety
Foto: Jana Pechová, Novinky

Kouskům z 50. a 60. let projížďka za slunečného dne prospěla.

S inspirací odjinud přišla Dana Vítová, spolu s kolegyní však daly celému podniku takříkajíc šmrnc. Včetně oné sobotní slavnosti s průvodem kočárků kolem Kyšperského rybníka. S pomocí místních v průvodu provětraly i velkou část expozice, vyjma choulostivých kousků.

„Máme tu trhy, živou hudbu, pozvaly jsme Svratecké Valkýry, aby nám udělaly módní přehlídku,“ popsala Dana Vítová sázku na jistotu, která nemohla nevyjít.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Mezi kočárky, které na přehlídku přijely často zdaleka, byly i velmi opečovávané kousky.

Společenské Křižánky

Oblíbené letovisko, v němž majitelé chalup bezmála dvěma třetinami početně převažují nad necelými čtyřmi sty stálých obyvatel, je totiž příkladně společenskou obcí. Nikoli dovozově: samy organizátorky jsou místní rodačky, ČSŽ tu má půlstoletou tradici a funguje výborně a celoročně.

„Máme štěstí, že tu máme tak šikovné ženy. Je důležité, aby se lidé scházeli,“ libuje si starosta Jiří Houska nad bohatým společenským životem.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Ale živé děti v drtivé většině věrně zastupovaly panenky.

Výstava kočárků se do něj jako první dlouhodobá expozice zapsala úspěšně. Je o ni enormní zájem.

„Provází to skvělá atmosféra. Když sem třeba přijdou prarodiče s dětmi, bývá slyšet: „Jé, v tomhle jsem vozil tátu,“ nebo „A babi, v čem vozili tebe?“ potvrdila Zdražilová, že paměť prostřednictvím věcí bývá dobrou družkou mezigenerační komunikace.

Pouť na hradě Helfštýn lákala tisíce turistů. Přijeli od nás i z ciziny hlavně za řemesly

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám