Hlavní obsah

Evropské metropole vhodné k objevování po svých? Hlavní město vína i Benátky severu

Městská turistika může působit nenáročně. Než se ale člověk naděje, má v nohách klidně 20 kilometrů za den. Experti na cestování serveru Daily Mail prozradili, které evropské metropole jsou z jejich pohledu k objevování po svých nejvhodnějších. Do výběru se dostalo třeba francouzské hlavní město vína Bordeaux, Stockholm či Bruggy, jimž se někdy přezdívá Benátky severu.

Foto: Profimedia.cz

Stockholm láká na malebné centrum, které je vhodné objevovat po svých.

Článek

Výběr Daily Mailu zahrnuje města, v nichž si turisté nemusejí půjčovat vozidlo ani složitě cestovat hromadnou dopravou, aby spatřili hlavní lákadla. Jejich společným jmenovatelem je totiž snadný pěší přesun. Při něm mohou návštěvníci spatřit úzké uličky se zapadlými krámky či kavárnami, které by jinak minuli. A která města se tedy do výběru dostala?

První z osmi metropolí je andaluská Sevilla. „Tohle je město jako dělané pro chození,“ uvádí jednoznačně Lonely Planet. „Dlážděné uličky bez dopravy, říční promenády, parky a náměstí a spousta ukazatelů, které vám pomohou se neztratit,“ vyjmenovává známý turistický průvodce přednosti španělského klenotu.

Podle Justina Francise, zakladatele serveru Responsible Travel, je skvělou pěší destinací Stockholm. „Je to město bohaté na zelené plochy i kulturu. A je fantastické na průzkum pěšky či na kole,“ míní. V létě se mohou turisté toulat po ulicích dlouho do noci, studené zimy oproti tomu lákají na malebné adventní trhy.

Foto: Profimedia.cz

Španělská Sevilla zve k objevování, ale i ochutnávání tapas.

Velká Británie má hned dva zástupce. Jsou jimi univerzitní město Oxford a jihoanglický Brighton. U prvního jsou lákadly zejména historické budovy univerzity s oslnivou architekturou. Centrum navíc není nijak rozlehlé. Brighton se zase pyšní dlouhou nábřežní promenádou. Lákadlem jsou i přilehlé křídové útesy, ke kterým je ale vhodnější dojet už autem.

Romantika s nádechem historie

To ve francouzském hlavním městě vína Bordeaux je všechno blízko. Historická metropole je placatá a návštěvníky tak nečeká žádné šlapání do kopců. „Hlavní lákadla jsou na ulicích, které přiléhají k úchvatné řece,“ uvedla Clare Payneová ze společnosti Travel Counsellor.

Žádná dřina nečeká ani návštěvníky belgických Brugg, kam se sjíždějí milovníci romantiky. A to nejen kvůli malebným kanálům, ale i čokoládě. „Centrum je krásné a plné dlážděných ulic. Město je kompaktní, a tak všechna hlavní lákadla obejdete pěšky,“ míní Payneová.

Foto: Profimedia.cz

Bordeaux se pyšní přezdívkou francouzské hlavní město vína.

Trocha dřiny čeká turisty v Athénách, a to zejména při výstupu na hlavní atrakci, kterou je Akropole. Přesto jde podle Lonely Planet o město, které je na pěší objevování zcela ideální. „Ať už se tam vydáte kamkoliv, historie tamtudy prošla před vámi.“

Výběr uzavírá německé město Koblenz ve spolkové zemi Porýní-Falci. Lákadlem je tu soutok dvou evropských řek Mosely a Rýna, ale také historické jádro. Místní turistická organizace vyzdvihuje malebné hrázděné domy, které je samozřejmě nejlepší objevovat v úzkých uličkách po svých.

Nejhezčí města světa? Praha se v novém žebříčku umístila čtvrtá

Cestování

Výběr článků

Načítám