Hlavní obsah

EU chce podpořit kulturní výměnu. Mladým rozdá bezplatné jízdenky na vlak

Cestování rozšiřuje obzory. A právě kulturní výměna je hlavním důvodem, proč Evropská unie rozdá mezi 18leté 35 500 bezplatných jízdenek na železniční dopravu napříč starým kontinentem. Ti, kterým se poštěstí měsíční permanentku získat, budou moci objevovat třeba zapadlé vesničky portugalského venkova anebo francouzská velkoměsta.

Foto: Profimedia.cz

Evropská unie rozdá 35 500 jízdenek na vlak (ilustrační foto).

Článek

Kampaň DiscoverEU neboli Objevte EU je součástí programu Erasmus. Ten umožňuje vysokoškolákům vycestovat do zahraničí, studovat na spřátelené škole a získat nové zkušenosti. V podobném duchu budou moci držitelé měsíční jízdenky objevovat krásy a kultury Evropy, informuje server EuroNews. Zájemci však musejí splnit podmínky.

Žadatelé o měsíční jízdenku musejí být narozeni mezi 1. lednem a 31. prosincem 2006 a zároveň musejí být občany některého z 27 států EU či zámořských území. Zahrnuti jsou ale i obyvatelé zemí, jako jsou Island, Lichtenštejnsko, Severní Makedonie, Norsko, Srbsko či Turecko.

Poté už stačí jen vyplnit krátký kvíz, který se dotýká základních znalostí o EU, a také dotazník. V něm musejí žadatelé uvést, jakou zkušenost s cestováním mají a jak budou svá dobrodružství po starém kontinentu financovat. Přihlášky jsou stále otevřené, uzavírají se 16. října.

Slevy na aktivity

Ti, kterým se poštěstí, získají jednu z 35 500 měsíčních jízdenek na vlak. Uplatnit je lze v období mezi 1. březnem 2025 a 31. květnem 2026, a to zejména na cesty v zahraničí. Na domovskou zem se vztahuje pouze jeden odjezd a jeden příjezd. Kromě toho šťastlivci obdrží také kartičku EYCA, na kterou lze uplatnit slevy na kulturu, nejrůznější sportovní aktivity, místní dopravu, ubytování a tak dále.

Držitelé jízdenek nemusejí dávat nic na oplátku. Podle EuroNews ale mohou o svých dobrodružstvích informovat na sociálních sítích nebo během školních prezentací. Jediná povinnost se týká zpětné vazby – v anketě mladí dobrodruzi vyzdvihnou, co jim cestování po Evropě přineslo a co se naučili, uvádí EuroNews.

Jízda jako Páni kluci. Na drezíně Moravskou Saharou

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám