Hlavní obsah

Dvojí ceny v lisabonských restauracích? Pro místní levněji, pro turisty dráž

Některé restaurace v Lisabonu údajně účtují turistům vyšší ceny za jídlo než místním. O praktice, která je podle odborníků na pohostinství zcela nelegální, informuje portugalský list Expresso. Hotelová asociace k tomu uvedla, že si není diskriminačního jednání vůči turistům vědoma, ceny by však podle jejích zástupců měly být zcela transparentní a jednotné pro všechny.

Foto: Profimedia.cz

Lisabon láká turisty malebnou architekturou i blízkostí oceánu.

Článek

Portugalský týdeník Expresso informoval, že vícejazyčné jídelní lístky v místních stravovnách často nabízejí tajné nižší ceny obyvatelům Lisabonu. S odkazem na list o tom píše server Independent. O „podpultových sazbách“ dává údajně obsluha vědět verbálně a šeptem. Odborníci uvádějí, že jde o zcela nelegální praktiku.

Někteří obyvatelé Lisabonu na nekalém jednání nevidí nic špatného. „Možná to není legální, ale Portugalci chodí do restaurací celoročně, zatímco turisté jen pár dní,“ okomentoval zprávu týdeníku Expresso jeden z místních. Další dodal: „Cestovní ruch není přínosný pro každého. Pro většinu lidí znamená jen vysoké ceny, chudobu a nedůstojnost. A také nemožnost užít si vlastní zemi,“ míní.

Někteří Portugalci tvrdí, že jde o běžnou praxi, kdy se ceny upravují pro přátele. „K Lisaboňanovi v Algarve také přistupují jako k cizinci,“ cituje jednoho z místních Independent. Hotelová asociace nicméně znovu zdůraznila, že ceny za jídlo musejí být stejné pro všechny a musejí být transparentní.

Obyvatelé protestují

Podle listu Guardian jsou dvojí ceny možným projevem guerillového boje místních proti masovému cestovnímu ruchu, který začíná být stále palčivějším tématem nejen v Evropě.

Obyvatelé Lisabonu nedávno žádali například o zákaz tuk-tuků, tradičních asijských vozítek, která mají s portugalskou metropolí pramalou souvislost, často je nicméně k přesunům využívají právě turisté. Jiní pak volají po zákazu krátkodobých pronájmů na platformách typu Airbnb. Petice posbírala kolem 9000 podpisů.

Radnice kvůli zvyšujícímu se počtu zahraničních návštěvníků schválila zdvojnásobení turistické daně na čtyři eura za osobu na noc, jde o zhruba sto korun. Nedá se však očekávat, že tato částka turisty výrazně odradí.

Jiný svět za nablýskaným Lisabonem. Ruiny továren ukrývají squaty uprchlíků i umělců

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám