Hlavní obsah

Dušičky, nebo Halloween? V Praze se bude konat obojí

Lidé mohou na několika místech v Praze na přelomu října a listopadu oslavit Halloween nebo si připomenout Dušičky, a to například v trojské botanické zahradě, na Žižkově v Praze 3 nebo při oslavách v Praze 6. Den zesnulých připomene tradičně i Praha 8 v Libeňském zámku, Velkém (Löwitově) mlýně a Zámeckém pivovaru v Libni. Tematický program připravila i pražská zoologická zahrada. V metropoli bude zároveň prodloužena otevírací doba hřbitovů.

Foto: Profimedia.cz

V Praze se budou dlabat dýně i navštěvovat hřbitovy (ilustrační fotografie).

Článek

Praha 6 například pořádá 26. října halloweenské oslavy v oboře Hvězda. Od 13:00 do 17:30 bude pro děti připravena zábava v podobě dobrodružné stezky a tematických workshopů. V 17:55 mohou zájemci vidět ohnivou show. Od 18:00 do 19:30 si návštěvníci budou moci projít strašidelnou stezku lesem obory. Vstup na akce je zdarma.

Do zahrady i na zámek

O víkendu 26. a 27. října mohou lidé dlabat dýně v trojské botanické zahradě. Ve čtvrtek 31. října se uskuteční halloweenský průvod botanickou zahradou a lidé si budou moci opéct špekáčky. Od pondělí 28. října do pátku 1. listopadu připravila tematický program i Zoo Praha, která nabídne dýňové hody u vybraných zvířat. Nově pochoutku v podobě dýní dostanou například lední medvědi.

Zájemci se mohou na dušičkový večer v sobotu 2. listopadu zúčastnit akce v Atriu Žižkov v Praze 3, kde je připraven tematicky laděný workshop, dušičkový průvod nebo vyprávění u ohně. Program na památku zesnulých připravila na 2. listopadu tradičně i Praha 8, a to dušičkový večer v zámku a podzámčí.

Zoo Dvůr Králové chystá oblíbený Týden duchů

Cestování

V Libeňském zámku, Velkém (Löwitově) mlýně a v Zámeckém pivovaru se návštěvníci mohou zúčastnit prohlídky, připraven je také doprovodný program v tvořivých dílnách pro děti. Vstup je zdarma.

Městská příspěvková organizace Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy, která se stará o 33 hřbitovů v metropoli, právě kvůli Dušičkám prodlouží od pátku 25. října do neděle 3. listopadu otevírací dobu hřbitovů, bude od 08:00 do 19:00.

Oslavy Halloweenu, které připadají na 31. října, vznikly v Irsku, odkud se rozšířily do Spojených států amerických a následně do dalších zemí. Lidé si ten den připomínají své zesnulé předky. Druhý listopadový den se tradičně připomíná Památka zesnulých, v Česku lidově Dušičky.

Zámky v Litomyšli a Slatiňanech bude možné navštívit i v zimě

Cestování

Výběr článků

Načítám