Hlavní obsah

Dubnová srážka balonů v turecké Kappadokii měla být plánovaná

Let horkovzdušným balonem je pro někoho celoživotním snem, pro jiného spíš nechtěnou noční můrou. Stoupat stovky metrů nad zem je ale pro většinu účastníků dostatečným adrenalinem samo o sobě. Přesto se může stát, že vlivem neblahých podmínek či plánovaného zpestření dojde na ještě více horké chvíle. Jako třeba dubnový střet horkovzdušných balonů v Turecku, který měl podle pořadatelů pobavit cestující.

Turisté v turecké Kappadokii natočili, jak se jejich horkovzdušný balon srazil s jinýmVideo: Newsflare, AP

Článek

O kolizi dvou horkovzdušných balonů, k níž došlo 23. dubna v turecké Kappadokii, nyní informovala agentura AP, jež zveřejnila i video.

Na záběrech je vidět, jak se dva horkovzdušné balony v oblíbené turecké lokalitě nad typickými skalními útvary navzájem přibližují, až se za výskání a volání pasažérů dotknou a jakoby odrazí od sebe. Ruka cestujícího na videu poté při stoupání šmátrá směrem k druhému balonu a vskutku od něj není daleko.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídkový let balonem je v Kappadokii velmi oblíbenou turistickou kratochvílí.

Podle Vlada Starostenka, který na Instagramu vystupuje jako @vladivals.trips, byla kolize piloty plánována pro pobavení účastníků letu. Přesto srážka vyvolala u některých pasažérů pochopitelné obavy.

Oblast smrtelných nehod

Podobný způsob obveselení může působit jako poněkud kontroverzní už proto, že v Kappadokii došlo od roku 2009 k minimálně osmi nehodám horkovzdušných balonů, z toho čtyřem smrtelným. Poslední fatální kolize se podle CNN stala 18. října 2022, kdy během přistávání zemřeli dva španělští turisté a další byli těžce zraněni.

Milujete psy? Do Turecka už možná nevyrazíte

Cestování

K poslední hlášené nehodě, která se naštěstí obešla bez fatálních následků, podle essanews došlo 22. června tohoto roku, kdy se balon s 22 pasažéry zasekl mezi kamennými skalními útvary, jimiž je region vyhlášený. Turisté z něj byli evakuováni.

Kappadokie je jednou z turisticky nejvyhledávanějších lokalit v zemi. Největšímu zájmu se pak těší město Göreme. Tamější krajina je tvořena sopečnými usazeninami a muzeum pod širým nebem zahrnuje více než 30 sakrálních staveb zbudovaných ve skalách a zdobených cennými freskami. Od roku 1995 je okolí města součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Zavazadlo na istanbulském letišti bylo plné pavouků a štírů, z jejichž jedu lze vyrobit léčiva v astronomické hodnotě

Cestování

Výběr článků

Načítám