Článek
Gastronomický průvodce Dubají od Michelinu, který vyšel minulý týden, pokrývá celkem 69 restaurací s 21 různými typy kuchyně — od arabské, přes italskou, francouzskou, až po japonskou či indickou. Zdaleka nejde jen o fine dining, tedy o stolování nejvyšších standardů, ale i o street food.
„Pro Dubaj i michelinského průvodce jde o historický okamžik,“ uvedl mezinárodní šéf prestižní příručky pro gurmány Gwendal Poullennec. „Co dělá dubajskou kulinářskou scénu tak jedinečnou, je vliv mnoha národností, které město obývají,“ dodal.
Nová gastro destinace
Restauracemi oceněnými dvěma hvězdami jsou Il Risorante – Niko Romito a Stay by Yannick Alleno. Jednohvězdičkovými jsou mimo jiné Al Muntaha v hotelu Burdž al-Arab, Hakkasan a Ossiano v hotelu Atlantis nebo Tasca by Jose Aviliez v hotelu Mandarin Oriental.
Podle oceněných šéfkuchařů změní nový michelinský průvodce způsob, jakým turisté na město nahlížejí. „Na tohle jsme čekali dlouho. Je to skvělý úspěch a stvrzení tvrdé práce našeho týmu,“ okomentoval udělení michelinské hvězdy šéfkuchař Gregoire Berger z restaurace Ossiano.
Celkem 14 čtrnáct dalších podniků obdrželo ocenění Bib Gourmand, které upozorňuje na podniky s kvalitní kuchyní za příznivé ceny.
Jedna michelinská hvězda je udělována za vysoce kvalitní kuchyni. Dvě mají restaurace, které stojí za zastávku. Tři poté dostávají podniky s naprosto výjimečnou kuchyní, která stojí za samostatnou cestu.