Hlavní obsah

Dovolenou v Bulharsku nemusíte proležet na pláži. Navštivte Nesebar a další tři místa

Popularita Bulharska v posledních letech vzrůstá. Pokud vyrazíte na dovolenou na jižní část pobřeží, tedy do okolí Burgasu, nemusíte zdaleka všechny dny proležet na pláži. Naopak je žádoucí prozkoumat okolí, které se pyšní starobylými městy s poutavou historií. Případně se můžete nakrátko zcela rozloučit s mořem a vyrazit do lesů. Přinášíme vám několik tipů na místa, která byste neměli minout.

Foto: Profimedia.cz

Nesebaru se přezdívá perla Černého moře.

Článek

1. Burgas

Nabízí se začít tím nejočividnějším. Pokud se vypravíte na jižní pobřeží Bulharska, s nejvyšší pravděpodobností přistanete právě v Burgasu, čtvrtém největším městě v zemi. Oblast, kde město stojí, byla osídlena už v období pozdního neolitu a chalkolitu, zhruba 6000 až 4000 let před naším letopočtem.

Výraznější rozvoj zažil předchůdce dnešního Burgasu v 7. století před naším letopočtem, kdy tu vznikl opevněný thrácký přístav s pevností. Na něj později navázali také Římané. Šlo o značně třaskavou lokalitu, protože o ni v dalších stoletích soupeřili Bulhaři s Byzantinci, nakonec ji ovládli Osmané. Svůj název dostalo město v 17. století.

Foto: Profimedia.cz

Molo v Burgasu láká k romantickým procházkám.

Burgas se rozkládá mezi Burgaským zálivem z jedné strany a Burgaským jezerem ze strany druhé. Nachází se tu několik muzeí, nejlákavější částí je však promenáda s dlouhou pláží, jíž dominuje také romantické molo. Ocení ho zejména páry při pozorování západů slunce. Podél pobřeží vedou stezky, po kterých lze dojít až k letišti.

Benátky zdvojnásobí vstupné pro jednodenní turisty

Zahraniční

Z druhé strany se pak nachází Atanasovské jezero, které je od roku 1984 národní rezervací. Je rájem zejména pro amatérské i profesionální ornitology, jde totiž o významné zimoviště mnoha druhů ptactva.

2. Nesebar

O Nesebaru se říká, že je perlou Černého moře. Jde také o jedno z nejstarších evropských měst. Původně se jmenovalo Manebria po thráckém králi Menasovi. Časem se název změnil na Mesembria a odtud už to bylo k Nesebaru kousek.

Stará část města, jež leží na rozdíl od té nové na ostrově, je hlavním turistickým lákadlem. Zachovalo se v ní množství antických a byzantských památek, včetně části městského opevnění nebo asi čtyřicítky kostelů. Svatostánků tu původně bylo mnohem víc.

Tím nejvýznamnějším a nejstarším je kostel sv. Sofie z přelomu 5. a 6. století, z nějž už sice zůstalo jen torzo, přesto své kouzlo neztrácí. Další významnou památkou je kostel Krista Pantokratora neboli Všemohoucího Krista.

Foto: Profimedia.cz

Kostel sv. Sofie je v Nesebaru tím nejstarším.

Staré město není nijak rozlehlé a pohodlně ho lze projít za hodinku. K návštěvě láká i množství místních krámků s typickým bulharským suvenýrem – růžovým olejem. Ten se v proslulém Údolí růží ve vnitrozemí vyrábí stovky let, používá se především v kosmetice, jsou mu nicméně připisovány i nejrůznější prospěšné účinky, včetně těch afrodiziakálních či antidepresivních. Na tradiční bulharský artikl ale narazíte i jinde.

3. Sozopol

Městečko na poloostrově je v mnohém podobné Nesebaru. Jen je drobnější a komornější, ale vzhledem k malebným uličkám s dřevěnými domy z 19. století tu může být taky pěkně rušno.

Historie města se začala psát v 7. století před naším letopočtem, kdy byla Sozopol známá jako Apollonia, to podle řeckého boha Apollóna. Šlo o významné centrum obchodu i přístav a razily se tu stříbrné mince. Sozopol je, stejně jako Nesebar, zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Sozopol vábí úzkými uličkami.

Kostely tu sice nejsou tak honosné a úžasné jako v Nesebaru, přesto se jich tu několik nachází. Vypadají ale velmi nenápadně a některých si stěží při procházení ulicemi všimnete.

Nedaleko Sozopolu můžete navštívit malý mys Agalina s členitým reliéfem. Některé části pobřeží vzdáleně připomínají fjord, mys je významný zejména pro svou specifickou faunu a flóru, jde proto o přírodní památku.

4. Přírodní park Strandža

Dost možná nejzajímavějším místem při jižním pobřeží Bulharska je pohoří Strandža se stejnojmenným přírodním parkem. Jde o největší chráněnou oblast v zemi, rozkládá se na ploše 1160 kilometrů čtverečních. Malebné zalesněné kopce ocení turisté zejména v parných dnech, kdy se tu mohou schovat v přívětivém stínu a prozkoumat třeba místní četné vodopády.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní park Strandža ukrývá množství hezkých zákoutí.

Jde navíc o velmi jedinečnou klimatickou oblast, protože se tu potkávají proudy vanoucí od Černého, Marmarského a Egejského moře. Teploty v zimě proto jen zřídka klesají pod bod mrazu.

Významnou lokalitou je v parku zejména thrácké pohřebiště Propada, kde archeologové během vykopávek nalezli množství historických artefaktů, včetně mincí. Jinak se v okolí dochovaly i svatyně či dolmeny z doby bronzové.

Za mladší historií mohou turisté vyrazit do vesnice Brashlyan, která je proslulá dřevěnými domky z poloviny 17. až 19. století. Jde o architektonickou rezervaci, která dává návštěvníkům dobrou představu o tom, jak v minulosti vypadal bulharský venkov.

Oslnivá nevěsta Jadranu falešné nálepky nepotřebuje

Cestování

Výběr článků

Načítám