Hlavní obsah

Dovolená v Maroku může být i pořádný adrenalin

Maroko

Maroko je barevná země plná pestré přírody i bohaté kultury postavené na tisíce let starých základech. Nabízí vše, po čem dobrodruh prahne, ať už jsou to památky, scenérie, oceán, nebo nákupy. Tento dovolenkový ráj dokáže nasytit nejen vaše žaludky, ale i pořádně zvednout tep. Pokud toužíte po dobrodružství, jste na správném místě.

V Maroku je spousta adrenalinových zážitků.Video: Kristýna Daňková, Novinky

Článek

„Maroko není jenom země, kam si můžeme jet odpočinout na úžasné pláže. Například pláž v Agadiru má devět kilometrů, což je úžasné, ale jezdit sem jenom za odpočinkem by byla velká chyba,“ míní obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek a dodává, že je v zemi nepřeberné množství míst, která stojí za to navštívit.

Východ slunce z balonu

Jeden z nejkrásnějších zážitků, který si mohou turisté dopřát, je výlet horkovzdušným balonem při východu slunce nad městem Marrákeš. „To je něco úžasného. Brzy ráno, ještě za tmy, vás v hotelu vyzvedne společnost, která tyto výlety pořádá, a vy vidíte, jak se balony nafukují. Mimochodem, balony jsou vyrobeny v České republice,“ říká Lenka Pátek.

Foto: Novinky

Pozorovat východ slunce z horkovzdušného balonu je nezapomenutelný zážitek.

To potvrzuje i pilot jednoho z balonů Rego, původem Egypťan. „Balony jsou vyrobeny v Brně,“ usmívá se muž s tím, že létá už přes 30 let a má nalétáno 2500 hodin s nejrůznějšími balony, které pojmou od dvou do 34 pasažérů. Pokud jsou prý splněna všechna doporučení pro let, je tato atrakce zcela bezpečná.

Plameny nade mnou, mrazivá krása pode mnou

Cestování

Kousek za Marrákešem se tak kolem páté hodiny ráno nafukují desítky balonů a už jen ta synchronizovaná práce všech přítomných je dechberoucí. Rego dává skupině ještě instrukce, jak se v koši chovat, hlavně při přistání, a pak už dobrodruhy veze k výšinám. Přesněji do 1100 metrů.

„Je to nezapomenutelný zážitek. Východ slunce z takové výšky, a ještě když je kolem vás tolik dalších balonů, to je opravdu nádhera,“ svěřila se Novinkám jedna z účastnic výletu. Prý se bála přistání, ale bylo hladké a obavy tak byly zbytečné.

Projížďky v dunách

Sahara. To je pojem, který každoročně přitahuje více a více turistů. „Láká je nejen pro svou světelnou výjimečnost, pro obrovské duny, ale také díky adrenalinu. Ať už je to jízda na velbloudech, což odkazuje k tradicím karavanních stezek, anebo můžete jezdit na čtyřkolkách,“ říká Marcela Rusňáková, průvodkyně Blue Stylu.

Duny v marocké poušti dosahují až 400 metrů, záleží na povětrnostních podmínkách. Proto se jízda na čtyřkolce stává opravdovým adrenalinem. Průvodkyně dále dodává, že kromě válení se v jemném písku při západu nebo východu slunce se dají duny sjíždět i na prkně, a dokonce někteří turisté využívají Saharu jako písečné pouštní lázně.

„Jezdí sem lidé s různými pohybovými problémy a dá se takto krásně léčit revmatismus, když vás do horkého písku zahrabou,“ vysvětluje.

Foto: Novinky

Na saharské duny vás doveze velbloud.

Pro mnohé může být adrenalinové už samotné ubytování v poušti. Dříve zde byly postaveny jen obyčejné stany s matracemi, dnes už je možnost vybrat si z klasického hotelového pokoje či luxusního stanu, který disponuje nejen vysokými postelemi, ale dokonce i záchodem, sprchou s teplou vodou a klimatizací. V kempu je i bazén.

Smlouvání jako národní sport

Obrovský zážitek je také návštěva marockého tržiště. To největší se nachází v Marrákeši na náměstí Džema el Fna. Ještě před západem slunce se obrovská plocha zaplní nespočtem pouličních umělců, zaříkávačů hadů nebo Berbery s opicemi. Všude kolem voní místní speciality a do svých stánků vás trhovci lákají ze všech stran. K africké kultuře neodmyslitelně patří smlouvání o ceně chtěného výrobku.

„Nakupování na marockém tržišti rozhodně všem doporučuji, adrenalinem zde může být právě smlouvání. Ke koloritu této země to patří a byla by velká škoda to alespoň nezkusit,“ říká Lenka Pátek.

Pokud do Maroka někdo zavítá, rád se opět vrací, ať už kvůli dobrosrdečným Berberům u pohoří Atlas, dechberoucí přírodní scenérii, či nezapomenutelným zážitkům a jedinečné atmosféře.

Češka našla v Maroku druhý domov. Jako žena jsem si tu nikdy nepřišla v ohrožení, říká

Slepá mapa

Výběr článků

Načítám