Hlavní obsah

Dovolená, na které můžete vydělat. Zlatá horečka láká do Austrálie

Zlatou horečku u nás znají především nadšenci do starých westernů a táborových písní. Moderní „zlatokopové“ ale i dnes tvoří značnou část turistické klientely městečka Clermont v australském Queenslandu. Detektorem prý totiž stačí objevit jediný kousek jiskřivého kovu, aby hledače zachvátila nefalšovaná zlatá horečka.

Turisté hledají v lese u australského Clermontu zlatoVideo: AP

Článek

O turistech, kteří do Austrálie přijíždějí hledat zlatý poklad, informovala agentura AP, která zveřejnila i video. Městečko Clermont je zlatým centrem spolkového státu Queensland na severovýchodě Austrálie, kam Leigh McGrath organizuje zájezdy za hledáním drahého kovu. Svou životní vášeň tak proměnil v povolání.

Zlatý důl

„Je to návykové. Jakmile jednou najdete kousek zlata… zlatá horečka je skutečná, je to smrtelně reálné,“ popisuje McGrath posedlost, která se může snadno zmocnit každého hledače, jenž měl štěstí. A s rostoucí cenou zlata na trhu raketově roste i zájem o podobné zájezdy.

Koučující hledač zlata ale nespatřuje kouzlo jen v nálezu samotném, láká ho i prostředí lesa, ve kterém pracuje. „Není tu žádný ruch města, nejsou tu žádná auta. Někdy můžete zaslechnout bzučení detektoru, ale o tom to je,“ vysvětlil McGrath.

Někde s turisty válčí, u protinožců jich naopak chtějí přilákat víc

Cestování

V oblasti dochází v poslední době i ke znovuotevírání starých dolů, asi třítisícové městečko má ale svůj vlastní „zlatý důl“, kterým jsou právě turisté. Hledači zlata vylepšují ekonomickou situaci města zhruba o milion australských dolarů týdně (zhruba 15,5 milionu korun).

„Utrácejí peníze za pohonné hmoty, ubytování, vybavení a podobné věci,“ uvedla Brianna Baggowová z tamější turistické organizace s tím, že hledači ve městě stráví v průměru pět měsíců a přijíždí jich okolo 2500 ročně.

Judy Irwinová v dubnu vyjela s karavanem ze svého domova, aby v Clermontu podruhé v životě zkusila štěstí. Loni se jí nedařilo, letos je to lepší. „Prvních pár týdnů jsem si vedla docela dobře… Smála jsem se, brečela jsem, je to prostě pocit, který nejde popsat,“ uvedla spokojeně Irwinová.

Slavný lovec krokodýlů tady našel lásku ke zvířatům, jeho syn pokračuje v ušlechtilém odkazu

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám