Hlavní obsah

Dobrodruh se doplavil na obyčejném raftu za 98 dní z Moravy až do Černého moře

Sulina

Po 98 dnech, překonání 2067 kilometrů, splavení pěti řek a návštěvě deseti států si dobrodruh Zdeněk Slouka splnil sen a doplavil se z Blanska na Moravě až do Černého moře. Cestoval na obyčejném nafukovacím raftu za 7000 korun, kterému dal jméno Ferda. V závěru hrozilo, že dopadne jako Titanik, ale nakonec raft zvládl i rozbouřené moře.

Zdeněk Slouka se po 98 dnech doplavil do Černého mořeVideo: archiv Zdeněk Slouka

Článek

„Ferdu v závěru postihla nehoda, praskla mu jedna z nafukovacích komor. Do Černého moře jsme vpluli z delty Dunaje mírně poškození, navíc nás tam přivítaly skoro dvoumetrové vlny. Byl to dost děs, ale Ferda to dal. Na obyčejný raft je to super výkon,“ řekl Novinkám Slouka.

Ostrov divokých koní i moře rákosu

Více než polovinu cesty, tedy zhruba do středního Srbska, se Zdeněk plavil s kamarádem Kurtem. Ten se pak ale kvůli rodině musel vrátit do vlasti. Dobrodruh to nevzdal a za podpory zhruba tisícovky příznivců na sociálních sítích se plavil dál. Setká se s nimi již tuto sobotu v Blansku, a to ve 13:35 u tamního aquaparku, odkud na cestu před třemi měsíci vyrazil.

„Bylo to největší dobrodružství mého života. Mám obrovské štěstí na lidi. Cestou jsem jich potkal spousty a většinou byli fajn,“ poznamenal rafťák. K nejkrásnějším chvílím patřilo pozorování divokých koní na ostrově Stará Moldávie v Dunaji mezi Rumunskem a Srbskem.

Čech putoval Afrikou ve stopách legendárních cestovatelů. Málem ho to stálo život

Slepá mapa

Stejně památným zážitkem je prý bloudění v nekonečném moři rákosu v deltě Dunaje, v níž se pořádně zorientoval jen díky svému dronu. Nezapomenutelná byla také návštěva starého námořnického hřbitova u rumunského města Sulina. Čestné místo ve Ferdově palubním deníku má i náhodné setkání se slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim na hradě Děvín.

Naopak k nejhorším místům na celé trase patřilo Brno, kde bylo nutné raft přenášet přes velké množství jezů. Zatímco sjíždění Svitavy, Svratky, Dyje a pak řeky Moravy bylo jinak pohodové, dramatické bylo právě pod Děvínem vplutí do Dunaje, v němž byl dravý proud.

Statečný Ferda a další výprava

„Mnohokrát jsem si říkal, že to vzdám, ale díky podpoře všech těch kamarádů na sítích jsem to dal. Někteří mě i na mé cestě vyhledali, pomohli mi s přepravou člunu kolem jezů. Tak obrovskou podporu jsem fakt nečekal,“ doplnil Slouka. Doufá, že pro mnohé z nich se stane příkladem toho, že sny lze uskutečnit, přestože mohou být, jako ten jeho, velmi netradiční.

Foto: archiv Zdeňka Slouky

Mapka, se kterou se dobrodruh z Blanska vydal na svou cestu z Moravy až do Černého moře.

Nejúsměvnější byla pro dobrodruha historka, kdy si téměř na konci cesty chytil candáta. V deltě Dunaje si pak rybu opékal na ohni. „Turisté z výletní lodě plující kolem si mě u toho nadšeně fotili, jakože aby zachytili to, jak romanticky si žijí prostí obyvatelé Rumunska na nejspodnějším toku Dunaje. Kdyby tušili, že jsme s Ferdou z Blanska,“ dodal rafťák.

Slouka už je na cestě na Moravu a domů samozřejmě veze i „mírně zraněného“ Ferdu. Raft bere po neuvěřitelné plavbě jako parťáka. Dalším kámošem je pomalovaný míč, který měl herec Tom Hanks ve filmu Trosečník. Dobrodruh je přesvědčený o tom, že Ferda teď potřebuje trochu odpočinku a laskavé servisní péče. Pak prý bude připraven na další dobrodružnou pouť.

Český dobrodruh jde pěšky od Pacifiku k Atlantiku. Nezastavil ho oteklý kotník ani přepadení ve slumu

Cestování

Výběr článků

Načítám