Hlavní obsah

Staňte se v Itálii milionářem. Hledají se zájemci o tradiční benátské řemeslo

Pokud jste vždycky snili o práci na čerstvém vzduchu v půvabných kulisách, nyní máte příležitost. Benátky totiž hledají gondoliéry. Nejprve je však třeba přihlásit se do kurzů, kde přijaté uchazeče naučí vše potřebné. Ti úspěšní si mohou vydělat až 3,77 milionu korun ročně. O přízeň něžného pohlaví nejspíš též nebude nouze, tradiční pozice gondoliéra má totiž nespornou auru romantiky.

Foto: Profimedia.cz

Projížďka tradiční dřevěnou lodí při západu slunce je synonymem vrcholné romantiky v benátském podání. Město nyní hledá nové gondoliéry.

Článek

Benátská radnice vyzývá zájemce, kteří se chtějí ucházet o tradiční, stovky let starou pracovní pozici a jsou občany Evropské unie, aby se na jejích webových stránkách přihlásili do 27. srpna. Není to však jen tak, vyjma fyzických dispozic musí uchazeči nejprve vynaložit nemalé finanční náklady na kurzy. O benátské potřebě nových gondoliérů informoval server Independent.

Množství nezbytných kroků

Po úspěšném přihlášení bude následovat předvýběr uchazečů, kde budou muset demonstrovat své dovednosti na vodě. Ti, kteří projdou do dalšího kola, si pak musí zaplatit teoretický kurz, kde se naučí vše potřebné o historii, kultuře a umění Benátek a hlavně mapu vodních cest města. Cena vzdělávacího programu o 30 hodinách výuky je 400 eur (10 053 korun).

Po absolvování teorie následuje desetihodinová praktická výuka v gondole za stejnou cenu. Tam se pod dohledem mistrů řemesla budoucí gondoliéři naučí elegantně pohybovat tradiční dřevěnou lodí pomocí jednoho vesla.

Foto: Profimedia.cz

Benátští gondoliéři stárnou. Radnice proto vypsala konkurz pro nové uchazeče.

Nejhezčí města světa? Praha se v novém žebříčku umístila čtvrtá

Cestování

Pak už následuje jen povinná lékařská prohlídka, která potvrdí fyzickou způsobilost k práci, jež je vhodná spíše pro zdatnější jedince, a na závěr všeobecná zkouška, po které získají prestižní gondoliérskou licenci. Úspěšní absolventi obléknou pruhované modrobílé či červenobílé tričko, narazí klobouk s ladící stuhou a vyrazí vydělávat na vodu.

Drahá romantika

Benátky ročně navštíví zhruba 30 milionů turistů, ale v současnosti je v nich pouze 433 vyškolených gondoliérů. Licence se dříve předávaly z otce na syna, dnes je však už na tradiční řemeslo potřeba zkouška. A protože mnozí gondoliéři se přiblížili důchodovému věku, rozhodla se radnice pro nábor nováčků.

Ceny za projížďku gondolou určuje město. Půlhodinová jízda před sedmou večerní stojí 90 eur (2261 korun) za gondolu, po sedmé vyjde na 110 eur (2763 korun). V hlavní turistické sezoně gondoliér absolvuje kolem šesti i více projížděk denně, vydělá si tak za směnu zhruba 500 eur (12 563 korun). Za rok tak může utržit až 150 000 eur (3 768 847 korun). Nemluvě o množství sympatických turistek, s nimiž se v práci seznámí.

V Benátkách se radují. Na vstupném do města se vybraly miliony eur

Cestování

Benátky zavedly nové restrikce. Za větší skupiny turistů hrozí vysoké pokuty

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám