Hlavní obsah

Do vzpomínek na obranu Brna před Švédy se letos poprvé dostane hantec

V poslední době tolik opěvovaný a dalo by se říct, že i módní hantec, tedy originální brněnský jazyk, je na vzestupu. Dokonce ho poprvé použije i Muzeum města Brna. Prohlídkový okruh Příběh hradu na Špilberku bude totiž veden v brněnském hantecu.

Foto: Archiv TIC - Michal Růžička

Od pátku do neděle bude Brno vzpomínat na úspěšnou obranu před švédskými vojsky.

Článek

Průvodci provedou prostřednictvím jedinečné brněnské variety českého jazyka, která je navržená na zápis do nehmotného kulturního dědictví UNESCO, a návštěvníky přenesou do dob, kdy hrad hrál klíčovou roli v dějinách Brna a Moravy.

Bitevní ukázka na Kraví hoře

Oblíbená městská slavnost Den Brna připomínající slavné vítězství brněnských obránců nad švédskými vojsky v roce 1645 se letos uskuteční 16. až 18. srpna. Její součástí bude průvod vojsk centrem i na Kraví horu, kde bude přichystán historický program. Na rodiny s dětmi bude zaměřen program na Špilberku, v katedrále na Petrově se uskuteční pontifikální mše svatá.

Foto: Archiv TIC - Michal Růžička

Bitevní ukázky se při Dnech Brna odehrají i v ulicích.

„Den Brna připomíná historické události, které změnily běh dějin a rozdělení rolí mezi městy na Moravě. Díky své statečné obraně před Švédy, kterým jinak v tomto kraji odolal už jen hrad Pernštejn, Brno posílilo svou pozici a stalo se hlavním správním centrem Moravy. O tuto funkci přitom už od středověku se střídavými úspěchy soupeřilo s Olomoucí. Od 17. století si ji ale podrželo až dodnes. Je dobře, že Brňané na tenhle zásadní okamžik nezapomínají a každoročně si jej připomínají,“ zve na festival primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Zábava pro všechny

V pátek startuje program především pro děti už v pravé brněnské poledne, tedy v jedenáct, komentovanou prohlídkou areálu Petrova s názvem Petrovské poledne. Účastníci se mimo jiné dozví, proč se po úspěšné lsti obránců města zvoní poledne v Brně už hodinu před dvanáctou. Součástí budou podzemní prohlídky Labyrintu pod Zelným trhem. V sobotu se některé části města obrazně řečeno navrátí do doby třicetileté války.

„Stěžejní bitevní ukázka na Kraví hoře pod taktovkou Společnosti 1645 je tentokrát koncipována jako vzpomínky švédského důstojníka Olafa Johanssona na tažení vojska v roce 1645, obléhání Brna i neslavnou porážku nájezdníků. Letos jsme rozšířili kulisy reprezentující brněnské hradby i švédská polní opevnění,“ zve Ondřej Anton ze Společnosti 1645.

Neděle bude tradičně věnována především duchovnímu rozměru festivalu. Biskupství brněnské zve na dopolední pontifikální mši svatou v katedrále sv. Petra a Pavla. V zahradách pod Petrovem si rodiny s dětmi užijí pohádku Šípková Růženka a připraven je i další doprovodný program.

Brněnský Špilberk: Jeho kasematy jsou plné mýtů a pověstí

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám