Článek
V Thajsku se můžete najíst doslova za hubičku, a to po celé zemi. Samozřejmě zde najdete i drahé, luxusní restaurace, ale často platí pravidlo - čím ošklivější místo, tím lepší kuchyně. Ta thajská je proslavená hlavně svým kari, nudlovými jídly, polévkami, smaženou rýží, pikantními saláty a čerstvými mořskými plody. Obecně platí, že se v Asii najíte zhruba za poloviční ceny než u nás v Česku.
Phuket opět vítá turisty. Kontroly jsou nekonečné, ale výsledek stojí za to
Přestože za posledních pár let i Thajsko podražilo, pořád se venku najíte za pár korun. Hlavní jídlo stojí obvykle mezi 50-100 korunami, v závislosti na lokalitě a tom, co si objednáte.
Modrý slon
Blue Elephant je světoznámá restaurace, kterou založila ambiciózní šéfkuchařka Nooror Somany Steppeová, která své znalosti a vášeň pro thajskou kuchyni sdílí po celém světě. Jejím cílem je nabídnout to nejlepší z této kuchyně, a to výhradně z čerstvých surovin.
Můžete se zde také přihlásit na kurzy vaření do proslulé školy vaření, kde si osvojíte nové kulinářské dovednosti. Seppeová je dnes uznávaná jako jedna z nejlepších šéfkuchařek v Thajsku, a proto jsme si pro vás připravili pár jejích receptů.
Červená kari pasta (Kreung Kaeng Daeng)
Ingredience
- sušené červené chilli 5 ks
- kořen koriandru 1 ks
- limetová kůra půl lžíce
- galangal (zázvor) půl lžíce
- stonek citronové trávy 1 ks
- 5 stroužků česneku
- 4 kusy šalotky
- lžíce soli
- lžíce mletého praženého kmínu
- půl lžíce mletá pražená semena koriandru
- půl lžíce prášku z bílého pepře
- 1 lžíce krevetové pasty
Postup:
Všechny ingredience smíchejte, dokud nevytvoří hladkou pastu. V krabičce v lednici vydrží dva týdny, v mrazáku samozřejmě i výrazně déle.
Mořský vlk s červenou kari pastou
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce červené kari pasty
- 70 ml kokosového mléka
- půl lžíce sušených krevet
- 10 lístků sladké bazalky
- 1 lžíce kokosového mléka
- 2 lístky kaffir lime (nadrobno nakrájené)
- 1 ks velké červené chilli papričky (nadrobno nakrájené)
- 80 gramů mořského vlka
Ingredience pro dochucení
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
Na ozdobu
- 2 lístky kaffir lime (nadrobno nakrájené)
- 5 lístků sladké bazalky
Postup:
- Sušené krevety rozdrťte v hmoždíři.
- Připravte si olej do hluboké pánve a vyčkejte, dokud nebude rozpálený. Poté přidejte pastu z červeného kari a restujte asi dvě minuty, dokud se neuvolní aroma.
- Přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu.
- Přidejte sušené krevety, cukr a rybí omáčku. Vše restujte po dobu 5 sekund.
- Poté přidejte 1/2 nakrájené kafrové limety a sladkou bazalku. Vše dobře promíchejte a stáhněte z plotny.
- Mořského vlka přiveďte do varu po dobu jedné minuty.
- Rybu poté servírujte na talíř a navrch přidejte kari omáčku.
- Zalijte kokosovým mlékem, posypeme 1/2 kaffirové limety a chilli s lístky bazalky.
Kokosová polévka s kuřetem a houbami
Ingredience
- 100 gramů kokosového mléka
- 80 gramů kuřecího vývaru
- 60 gramů kuřecího prsa
- 20 gramů hub
- stonek rozdrceného koriandru
- 2 ks šalotky (rozdrcené)
- 3-4 kusy chilli papričky
- citronová tráva (rozdrcená a nakrájená)
- 1 ks zázvoru (asi pět tenkých plátků nebo více)
- 4 gramy listů kafrové limety (ručně natrhané na kousky)
Ingredience pro dochucení
- 1 lžíce rybí omáčky
- čajová lžička cukru
- půl lžíce tamarindové šťávy
- půl čajové lžičky limetové šťávy
Na ozdobu
- Chili olej z thajské chilli pasty
- lístky koriandru
Postup:
- Kuřecí vývar přiveďte k varu.
- Rozdrťte všechny bylinky a přidejte je do vývaru. Pokračujte ve vaření, dokud se neuvolní aroma.
- Přilijte kokosové mléko a následně kuřecí prsa a houby. Vařte několik minut, dokud nebude kuře napůl uvařené.
- Pro dochucení: rybí omáčka, cukr a tamarindovou šťáva. Vše dobře promíchejte.
- Stáhněte z plotny a přidejte limetovou šťávu. Před podáváním vyjměte kořen koriandru.
- Zakápněte hotové jídlo chili olejem Thai Roasted Chili Paste a ozdobte lístky koriandru. Servírujte horké.