Článek
V Thajsku se můžete najíst doslova za hubičku, a to po celé zemi. Samozřejmě zde najdete i drahé, luxusní restaurace, ale často platí pravidlo - čím ošklivější místo, tím lepší kuchyně. Ta thajská je proslavená hlavně svým kari, nudlovými jídly, polévkami, smaženou rýží, pikantními saláty a čerstvými mořskými plody. Obecně platí, že se v Asii najíte zhruba za poloviční ceny než u nás v Česku.

Čerstvé ovoce a zelenina je na každém rohu a doslova za pár korun.
Přestože za posledních pár let i Thajsko podražilo, pořád se venku najíte za pár korun. Hlavní jídlo stojí obvykle mezi 50-100 korunami, v závislosti na lokalitě a tom, co si objednáte.
Modrý slon
Blue Elephant je světoznámá restaurace, kterou založila ambiciózní šéfkuchařka Nooror Somany Steppeová, která své znalosti a vášeň pro thajskou kuchyni sdílí po celém světě. Jejím cílem je nabídnout to nejlepší z této kuchyně, a to výhradně z čerstvých surovin.

Ve škole Blue Elephant naučí vařit každého.
Můžete se zde také přihlásit na kurzy vaření do proslulé školy vaření, kde si osvojíte nové kulinářské dovednosti. Seppeová je dnes uznávaná jako jedna z nejlepších šéfkuchařek v Thajsku, a proto jsme si pro vás připravili pár jejích receptů.
Červená kari pasta (Kreung Kaeng Daeng)
Ingredience
- sušené červené chilli 5 ks
- kořen koriandru 1 ks
- limetová kůra půl lžíce
- galangal (zázvor) půl lžíce
- stonek citronové trávy 1 ks
- 5 stroužků česneku
- 4 kusy šalotky
- lžíce soli
- lžíce mletého praženého kmínu
- půl lžíce mletá pražená semena koriandru
- půl lžíce prášku z bílého pepře
- 1 lžíce krevetové pasty
Postup:
Všechny ingredience smíchejte, dokud nevytvoří hladkou pastu. V krabičce v lednici vydrží dva týdny, v mrazáku samozřejmě i výrazně déle.
Mořský vlk s červenou kari pastou
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce červené kari pasty
- 70 ml kokosového mléka
- půl lžíce sušených krevet
- 10 lístků sladké bazalky
- 1 lžíce kokosového mléka
- 2 lístky kaffir lime (nadrobno nakrájené)
- 1 ks velké červené chilli papričky (nadrobno nakrájené)
- 80 gramů mořského vlka
Ingredience pro dochucení
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
Na ozdobu
- 2 lístky kaffir lime (nadrobno nakrájené)
- 5 lístků sladké bazalky
Postup:
- Sušené krevety rozdrťte v hmoždíři.
- Připravte si olej do hluboké pánve a vyčkejte, dokud nebude rozpálený. Poté přidejte pastu z červeného kari a restujte asi dvě minuty, dokud se neuvolní aroma.
- Přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu.
- Přidejte sušené krevety, cukr a rybí omáčku. Vše restujte po dobu 5 sekund.
- Poté přidejte 1/2 nakrájené kafrové limety a sladkou bazalku. Vše dobře promíchejte a stáhněte z plotny.
- Mořského vlka přiveďte do varu po dobu jedné minuty.
- Rybu poté servírujte na talíř a navrch přidejte kari omáčku.
- Zalijte kokosovým mlékem, posypeme 1/2 kaffirové limety a chilli s lístky bazalky.
Kokosová polévka s kuřetem a houbami
Ingredience
- 100 gramů kokosového mléka
- 80 gramů kuřecího vývaru
- 60 gramů kuřecího prsa
- 20 gramů hub
- stonek rozdrceného koriandru
- 2 ks šalotky (rozdrcené)
- 3-4 kusy chilli papričky
- citronová tráva (rozdrcená a nakrájená)
- 1 ks zázvoru (asi pět tenkých plátků nebo více)
- 4 gramy listů kafrové limety (ručně natrhané na kousky)
Ingredience pro dochucení
- 1 lžíce rybí omáčky
- čajová lžička cukru
- půl lžíce tamarindové šťávy
- půl čajové lžičky limetové šťávy
Na ozdobu
- Chili olej z thajské chilli pasty
- lístky koriandru
Postup:
- Kuřecí vývar přiveďte k varu.
- Rozdrťte všechny bylinky a přidejte je do vývaru. Pokračujte ve vaření, dokud se neuvolní aroma.
- Přilijte kokosové mléko a následně kuřecí prsa a houby. Vařte několik minut, dokud nebude kuře napůl uvařené.
- Pro dochucení: rybí omáčka, cukr a tamarindovou šťáva. Vše dobře promíchejte.
- Stáhněte z plotny a přidejte limetovou šťávu. Před podáváním vyjměte kořen koriandru.
- Zakápněte hotové jídlo chili olejem Thai Roasted Chili Paste a ozdobte lístky koriandru. Servírujte horké.