Hlavní obsah

Do očí bijící hloupost. Na Zélandu potrestali muže, který v moři obtěžoval kosatku

Na Novém Zélandu napařili pokutu muži, který se nechal natočit, jak v moři obtěžuje kosatku ve snaze se jí dotknout. Tamní úřad pro ochranu životního prostředí incident popisuje jako ukázkový případ hlouposti, protože 50letý protagonista incidentu neohrozil pouze zvíře samotné, ale především sebe.

Foto: Profimedia.cz

Kosatky patří k vrcholným mořským predátorům.

Článek

Video se na Instagramu objevilo už v únoru, úřad pro ochranu životního prostředí se jím začal krátce nato zabývat, když dostal tip od několika lidí. Informuje o tom server Guardian. Na záběrech je vidět muž, jak skočí z lodi do moře placáka a dopadne v těsné blízkosti zvířete. Kosatky se zřejmě i dotkl, jelikož na svého kumpána křičel: „Sáhl jsem si na ni. Natočil jsi to?“

Úřad ve spolupráci s policií 50letého viníka nakonec vypátral a napařil mu pokutu 600 novozélandských dolarů, což je přes osm tisíc korun. „Video mluví samo za sebe. Je to zcela šokující a velmi hloupé chování,“ uvedl hlavní vyšetřovatel z oddělení pro ochranu životního prostředí Hayden Loper.

Doplnil, že jde o zcela evidentní porušení zákona o ochraně mořských savců. „Kosatky jsou klasifikovány v rámci legislativy jako velryby a je zakázáno vedle nich plavat nebo je jakkoli obtěžovat,“ vysvětlil Loper s tím, že mnohdy lidé zákon poruší nevědomě, když se s lodí dostanou až příliš blízko ke zvířatům. V tomto konkrétním případě šlo podle něj zcela evidentně o úmyslné chování.

„Nechce se mi věřit, že dobrovolně skočil do vody, doplaval ke kosatce, a ještě se ujišťoval, že ho při tom natočili. Je zřejmé, že si chtěl zajistit popularitu na sociálních sítích. Do očí bijící příklad hlouposti,“ okomentoval Loper incident.

Narušit návyky

Podobné chování může podle vyšetřovatele motivovat další, aby si něco takového taky vyzkoušeli. Kosatky přitom patří na Novém Zélandu ke kriticky ohroženým druhům zvířat. Jejich populace čítá odhadem 150 až 200 jedinců. Rušení živočichů může mít vliv na jejich přirozené návyky, včetně odpočinku, shánění potravy či vzájemné socializace.

Kosatka dravá není navzdory svému anglickému názvu killer whale příbuznou velryb. Jde o největšího zástupce čeledi delfínovitých, který stojí na vrcholu potravního řetězce. Jde o všestranného predátora, který ve volné přírodě útočí na člověka velmi vzácně.

Na Novém Zélandu mohou zájemci nově prozkoumat obydlí hobitů zevnitř

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám