Hlavní obsah

Do jeskyní se po povodních vracejí turisté. Někde je ale provoz stále omezen

Blansko

Po ničivých povodních jsou ze čtrnácti veřejnosti zpřístupněných jeskyní v České republice stále uzavřeny jeskyně Na Pomezí a Na Špičáku na severní Moravě a omezený provoz oblíbené lodní dopravy v Punkevních jeskyních v Moravském krasu na Blanensku. Novinkám to řekl mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš. Do ostatních jeskyní se vracejí turisté.

Foto: archiv Správy jeskyní ČR

Ze dna Macochy se dostávají turisté ven z Punkevních jeskyní touto Tunelovou chodbou, která je běžně nepřístupná. Podzemní plavba v jeskyních totiž stále nebyla obnovena.

Článek

Velká voda napáchala v podzemí rozsáhlé škody, které se teprve sčítají. Bahno zaneslo okolí turistických center u jeskyní, zaplavilo vstupy do nich a zaneslo stezky a chodníky pro turisty v podzemí. Voda na mnoha místech poškodila také elektroinstalaci, která se opravuje.

Vodní plavba jen v omezeném režimu

Například v Punkevních jeskyních, které ročně navštíví okolo 200 tisíc turistů, voda zaplavila dno propasti Macocha, protékala přes prostornou vyhlídkovou plochu a vtékala do jeskyní v prostoru, kde lodníci převážejí turisty v člunech. Prohlídková trasa v jeskyních není stále v provozu. Suchá část prohlídky končí na dně propasti, odkud turisté nemíří k člunům, ale netradiční kruhovitou Tunelovou chodbou, která je běžně uzavřená, ven do Pustého žlebu.

Foto: Správa jeskyní Moravského krasu

Takto bylo zaplaveno před pár dny dno Macochy a v Punkevních jeskyních. Běžně u zábradlí stojí turisté. Na ploše před ním je Dolní jezírko.

Teprve tam se nalodí a mohou po vodě putovat do nedalekého Masarykova dómu. Dále se zatím nedostanou. Ještě není jasné, kdy bude v provozu celá trasa, tedy tradiční okruh zahrnující průchod jeskyněmi, pak průchod přes dno propasti Macochy a následně plavbu v podzemí na lodní plavbě.

Foto: archiv Správy jeskyní ČR

Vodní plavba v Punkevních jeskyních je po povodních jen v částečném provozu. Jezdí se mezi Pustým žlebem a Masarykovým dómem.

V provozu je turistický vláček v Pustém žlebu i lanovka, která k němu vozí návštěvníky k chatě Útulna u propasti Macocha. V provozu je již i tamní informační centrum. Vyčištěný a opět v provozu je také turistický areál u Sloupsko-šošůvských jeskyní, který byl zcela zaplavený.

Otevření v nedohlednu

„Na Jesenicku pokračují práce v jeskyni Na Špičáku, kde bychom se mohli dostat k jejich otevření snad příští týden. Bohužel horší situace je v nedaleké jeskyni Na Pomezí, kde to potrvá mnohem déle. Zatím tam termín otevření nelze odhadnout,“ doplnil mluvčí správy jeskyní.

Foto: archiv Správy jeskyní ČR

Takto byl zaplaven prostor před Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi.

Asi největším paradoxem je jeskyně Na Turoldu u Mikulova, v jejíž nejspodnější části je Smaragdové jezírko. Přesněji řečeno bývalo, zhruba před šesti lety vyschlo. Ani vydatné deště v první polovině září nesplnily jeskyňářům sen, aby se jezírko naplnilo. Stále je vyschlé.

Turisté se budou moci mimořádně projít po Ministerské trase Amatérské jeskyně

Cestování
Související témata:
Jeskyně Na Pomezí
Jeskyně Na Turoldu

Výběr článků

Načítám