Hlavní obsah

Do Hochkönigu nejen za kuličkami

Rakouský region Hochkönig se rozprostírá okolo stejnojmenného horského masivu a tvoří jej obce Dienten, Maria Alm a Mühlbach. Vyhledávají jej jak rodiny s dětmi, tak milovníci aktivní horské dovolené. A nejen ti nejmenší se letos mají zvlášť v Mühlbachu nač těšit.

Foto: Profimedia.cz

Mühlbach s Hochkönigem v pozadí skýtá četná lákadla pro děti i rodiče.

Článek

Rozkvetlé louky vonící bylinkami s výhledem na rozeklané horské vrcholy, přehršel turistických i cyklistických tras, poctivá alpská gastronomie a množství zábavy pro děti. Hochkönig byl už v roce 2015 se svou sítí bezplatných dobíjecích stanic prvním regionem na světě ideálním pro elektrokola.

Na kole za alpskými panoramaty

Cyklisté mají na výběr z více než třiceti cyklostezek všech obtížností od volnočasových po ty pro vrcholové sportovce. Kdo si na kole nechce dělat rekord v převýšení, může využít některou z pěti lanovek, které přepravují sportovce i s jejich stroji. Cyklotrasy jde kombinovat i s autobusovou dopravou v regionu, aby si turisté mohli pohodlně vychutnat ta nejkrásnější panoramata.

Naprostá většina lanovek a autobusů je navíc s kolem nebo bez zdarma v rámci HochkönigCard, kterou turisté dostanou zdarma při ubytování. K dispozici ji má asi 80 procent ubytovacích kapacit v oblasti a je vhodné se na tuto možnost informovat předem kvůli nemalému ušetření při volnočasových aktivitách.

Foto: Profimedia.cz

Hochkönig je rájem cyklistů.

Nejkrásnější turistické vesnice, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli

Cestování

Vyjma dopravy, která přijde vhod i aktivním turistům, již mohou vybírat ze 340 kilometrů skvěle značených tras, mohou držitelé HochkönigCard využívat volné vstupy do venkovních bazénů, na tenisové kurty, a především dětská hřiště všeho druhu. A že je z čeho vybírat.

Kam s dětmi

Láká kupříkladu první houpačkový park v celém Rakousku nacházející se v nadmořské výšce 1600 metrů, kam se dá dostat pomocí lanovek Gabühel v Dientenu a Hochmais v Hinterthalu. Vyjma tradičních i obřích zhoupnutí se děti mohou těšit na nejoblíbenější vodopádové houpačky. K dispozici je i hřiště o více než 600 metrech čtverečních s nádhernými výhledy do krajiny.

Rodiče větších dětí se zatím mohou občerstvit ve dvou přilehlých horských salaších. V oblasti je velmi oblíbené spojení turistiky nebo cyklistiky s objevováním lokální gastronomie, v rámci Kulinarische Königstouren Bike & Hike je možné si domluvit cyklistickou nebo pěší túru se zastávkami ve vybraných salaších, z nichž každá naservíruje účastníkům jeden zasloužený chod.

V Maria Alm mohou rodiče s dětmi vyrazit lanovkou Natrunbahn na Prinzenberg, kde se nacházejí turistické trasy vhodné pro kočárky, vyhlídky, dětské hřiště s lezeckou stěnou či ocelové skluzavky. Dolů pak mohou opět lanovkou, zábavnější skluzavkou či na horském kole.

Ocelové skluzavky v délce až 55 metrů najdou jejich příznivci i na Natrunu nad Maria Almem. Větší děti se tam spolu s dospělými mohou vyřádit v lanovém parku v korunách stromů.

Vzdálený jen hodinu chůze od horní stanice lanovky Natrunbahn je Jufenalm, lukostřelecký park se zvířecí oborou. Na hoře Biberg zase čeká letní bobová dráha.

V Mühlbachu je nejoblíbenějším dětským útočištěm Toniho alpské hřiště, kam návštěvníky dopraví lanovka Karbachalm. Vyjma tradičních atrakcí jako pískoviště, vodní hřiště a lezecké věže oblast skýtá turistické trasy vhodné pro kočárky i motokárovou dráhu vedoucí do údolí.

Kuličky ve velkém

Hitem letošní sezony bude v areálu letní otevření jedné z nejdelších kuličkových drah v Alpách. Její realizace vyšla na 600 000 eur (14 829 000 korun) a děti si vyhrají na 17 stanovištích, z nichž nejdelší trasa má 500 metrů. Prostě pošlou kuličku a poté následují její zábavnou jízdu zákrutami směrem do údolí.

Nejen maminky pak potěší 14 horských luk s bylinkami, na přilehlých chatách je připraven speciální tematický program. Hochkönig má zkrátka pro každého něco.

Plameny nade mnou, mrazivá krása pode mnou

Cestování

Nejdelší podzemní skluzavka na světě? Češi ji mají prakticky za humny

Cestování

Výběr článků

Načítám