Hlavní obsah

Divokým koním se v národním parku Podyjí skvěle daří, dostanou již třetí pastvinu

Havraníky

Pastviny pro divoké koně v národním parku Podyjí na Znojemsku se podstatně rozšíří. Brzy vznikne již třetí, a to nedaleko obce Havraníky. Půjde o stohektarový, zčásti zalesněný pozemek. První dvě pastviny byly v Podyjí založeny před sedmi lety, a to právě u Havraníků a na bývalé střelnici u Mašovic. Spásá je patnáct koní, kterým se v Podyjí skvěle daří.

Foto: archiv NP Podyjí

Divocí koně spásají louky Podyjí již od roku 2018. Celkem je jich nyní patnáct.

Článek

„Koňská pastva se nám za ta léta ukázala jako vhodný nástroj péče o rozsáhlé přírodní plochy. Proto se ji snažíme rozvíjet. Koně jsou efektivní spásači vysokých trav a celkově vytvářejí skvělé prostředí pro mnoho druhů rostlin,“ řekl Novinkám Robert Stejskal ze správy parku.

Foto: archiv NP Podyjí

Krajina, kterou budou nově koníci spásat.

K pastvě se používají koně plemene exmoorský pony, které se nejvíce blíží původním divokým koním ze střední Evropy. Vzniku nové pastviny předcházelo několik let příprav v terénu a jednání s vlastníky pozemků. Lokalita nazvaná „pastviska u Havraníků“ byla vybrána, protože jde o rozsáhlé území bývalých obecních pastvin, které nyní budou obnoveny.

Cenní pomocníci v péči o krajinu

Lokalita je zajímavá hojným výskytem jalovce obecného, starých dubů a lesních světlin. Na nich přežívají koniklece a vstavače kukačky či další ohrožené druhy. Bohatou historii působení člověka připomínají hromady kamení a patníky podél bývalých políček a zbytky staveb.

Foto: archiv NP Podyjí

Koním se v Podyjí natolik daří, že pravidelně přivádějí na svět hříbata.

„Kromě pastvy se v lokalitě zaměříme na obnovu zarůstajících světlin, staré stromy a regulaci invazního akátu. Věřím, že postupně se nám podaří zarostlý les přeměnit na pěknou ukázku starobylé lesní pastviny,“ dodal Stejskal. Územím nevedou žádné turistické stezky, ale pastvina zůstane přístupná pro návštěvníky parku. Se zahájením pastvy se počítá příští rok na jaře.

V Podyjí mají i pratury Mikiho a Nika

Za vypouštěním divokých koní a také praturů do volné přírody v republice stojí již léta ochranářská společnost Česká krajina. Pro ochranu krajiny jsou tito kopytníci, stejně jako ovce, krávy či kozy, naprosto nenahraditelní. Nejde jen o to, že spásají louky.

Foto: archiv NP Podyjí

V Podyjí spásají louky pratuři Miki a Niko.

Kopyty či kopýtky přirozeně narušují travní drn, čímž půdu provzdušňují. To pak napomáhá růstu vzácných druhů rostlin a prospívá to i živočichům. Podyjí spásají kromě divokých koní od letošního jara i pratuři Miki a Niko, jejichž domovem je pastvina u Mašovic.

Po 30 letech se v Podyjí vylíhla mláďata orla mořského. Hnízdo mají na staré borovici

Koktejl

Výběr článků

Načítám