Hlavní obsah

Deště poničily Šipku, naleziště neandrtálců ve Štramberku

Štramberk

Až do odvolání se nesmí turisté ve Štramberku ani přiblížit k jeskyni Šipka. Národní přírodní památku, která je světově známá díky objevu čelisti neandrtálského dítěte v roce 1880, poničily nedávné deště.

Foto: město Štramberk

Jeskyně Šipka ve Štramberku.

Článek

„Spadl tam kámen ze stropu, jsou tam znatelné posuny kamenných bloků,“ popsal starosta David Plandor (Změna pro Štramberk - Nezávislí). Dodal, že radnice povolala soudního znalce, jenž stav jeskyně posoudil. „Doporučil větší monitoring, stanovil rozsah změn i případná sanační opatření, aby se zamezilo pádu dalších kamenů,“ sdělil.

Zatímco v krasové jeskyni hrozí pád kamenů, v okolním Národním sadu zase kvůli podmáčené půdě hrozí pády stromů. Město proto zakázalo vstup do sadu i Šipky. „Je to na dva týdny a pak uvidíme. Mezitím doděláme monitoring a možná i sanaci. Zabezpečíme ty kamenné bloky, protože jich tam je údajně víc, které by mohly spadnout,“ vysvětlil Plandor s tím, že zákazem chtěli eliminovat riziko úrazů.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Jeskyně Šipka ve Štramberku patří mezi významná archeologická naleziště v Česku.

Podle něj to naštěstí nevypadá na to, že by poškození jeskyně bylo rozsáhlejší. „Spíš je to lokální záležitost,“ zmínil a doplnil, že z pohledu znalce jde o střední riziko.

Viníkem jsou, jak řekl starosta, hlavně mimořádně silné dešťové srážky, které v jiných místech severní Moravy a Slezska vyvolaly ničivé povodně. „Pak taky zvětrávaní horninového masivu a vliv seizmicity, což jsou odstřely v nedalekém lomu vápence. Ty deště ale měly největší vliv,“ ujistil.

Unikátní lokalita

Rozvolnění skalních partií a kamenných bloků ovšem není pro existenci místa coby archeologického naleziště problémem. Myslí si to alespoň Jakub Jirásek z katedry geologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„Je to poměrně unikátní lokalita, která už ale byla zničena výzkumem. Našla se příliš brzy a tehdy ti archeologové měli jiné metody a postup než dnes. Naprostou většinu vytěžili, přeseli, a z toho mají ty nálezy. Ale skoro nic tam už není,“ objasnil Jirásek.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Zákaz vstupu vydaný městem platí nejen pro jeskyni Šipka, ale celý Národní sad.

Upozornil, že sondy, které provedli odborníci v pozdějších letech, ukázaly, že nějaký nedotčený sediment v lokalitě Šipky ještě je. Jedná se však jen o zbytky. „Takže i kdyby se celá ta jeskyně sesypala, jako že jí to nepřeji, tak se tomu nalezišti nestane nic. Protože až budou peníze a archeologové budou mít pocit, že je potřeba ty zbytky dozkoumat, tak se to udělá,“ uvedl Jirásek.

Zopakoval, že změny a posuny kamenných bloků nic neznamenají. „Neničí se archeologické naleziště, takže geologie nebo archeologie určitě neutrpí. Jde hlavně o vizuální stránku. Je to turistické místo, a tím pádem velké riziko,“ řekl odborník na geologii, který poznamenal, že kdyby jeskyně Šipka nebyla přírodní památkou, tak by se o ni město asi dokázalo postarat efektivněji a rychleji. „Kdežto v případě národní přírodní památky jsou složitější postupy, než se dospěje k sanaci,“ uzavřel Jirásek.

Do jeskyní se po povodních vracejí turisté. Někde je ale provoz stále omezen

Cestování

Výběr článků

Načítám