Článek
Poeticky zvlněná, kopcovitá krajina tohoto zemědělského regionu, který je ze severu ohraničen Dunajem, je na jaře zaplavena bílými květy hrušní. Tedy stromu, ze kterého se tamní nápoj primárně vyrábí.
V den konání akce bude na 200 kilometrů dlouhé Moštové cestě (Moststrasse), která se táhne prakticky celým krajem, připraven pro návštěvníky bohatý program. Každý z producentů si připravil svůj vlastní, který může zahrnovat prohlídku moštového sklepa, živou hudbu nebo ochutnávku lokálních specialit.
Avšak nenechte se zmýlit, rakouský výraz „most” nemá nic společného s moštem tak, jak ho známe my — tedy s nealkoholickým nápojem. V Mostviertelu se tímto názvem označuje ovocné víno ze zkvašené jablečné či hruškové šťávy, které má ovšem menší procento alkoholu než víno klasické, zhruba kolem čtyř až osmi procent. Čechům bude pravděpodobně známější pojmenování cider.
Kromě něj se v kraji vyrábí také ovocná šumivá vína, ocet, likéry nebo pálenky. A k dostání jsou samozřejmě také i nejrůznější čerstvé ovocné šťávy.