Hlavní obsah

Co nepustí kontrola na palubu letadla? Aerolinky hlídají i velikost „příručáků“

Nejen kvůli nedávným potížím s odbavením zavazadel na pražském letišti se cestující snaží vzít si co nejvíce nepostradatelných věcí na palubu, na kratší cesty pak mnozí létají jen s příručním zavazadlem. Některé aerolinky dovolují vzít na palubu bez příplatků jen 7 či 8 kilogramů, hlídají i příruční bagáže. Pozor i na zakázané předměty.

Foto: Profimedia.cz

Co se týče rozměrů a váhy příručních zavazadel, každá aerolinka má jiná pravidla.

Článek

„Ano, takový trend v poslední době opravdu pozorujeme,“ potvrdil na dotaz ohledně rostoucího počtu cestujících jen s příručními zavazadly i ředitel Letiště Praha Jiří Pos na tiskové konferenci začátkem měsíce.

Podle webu letecké společnosti Smartwings si cestující často berou na palubu nadměrná zavazadla a nástup do letadla se tak protáhne řešením této situace.

Například Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří radí nenechávat v odbaveném kufru v podpalubí nic, bez čeho se neobejdete. Tedy především léky, peníze nebo kreditní karty. Vzpomněl na zážitek z Kostariky, kde je kufry po špatné překládce nakonec dohnaly na hotelu po více než čtyřech dnech. Praktické je vzít si do příručního zavazadla základní hygienické potřeby, případně plavky a žabky na pláž nebo k bazénu, abyste hned první den nemuseli běhat po obchodech.

Kufry na letišti vykládají hasiči

Domácí

Na palubu si ale nemůžete vzít třeba opalovací krémy v klasických větších baleních nebo třeba nůžky, bezpečnostní kontrola vám je sebere bez náhrady.

V příručním zavazadle cestující mohou mít tekutiny, aerosoly a gely v maximálním objemu jednoho litru, přičemž jednotlivá balení mohou mít jen do 100 mililitrů a musí být zabalena v průhledném sáčku. Láhev na pití je nutné před kontrolou vyprázdnit, před nástupem do letadla si ji mohou cestující opět naplnit. Rodiče mohou při cestování s dětmi v příručních zavazadlech převážet jídlo a nápoje pro dítě v množství potřebném po dobu cesty.

Baterie jen do příručního

Do příručního zavazadla také nepatří zakázané předměty jako zbraně včetně jejich imitací, výbušniny, hořlaviny, předměty s ostrým hrotem nebo hranou či pracovní nářadí. Na palubu letadla cestující nesmí ani s paralyzéry, tasery a obrannými spreji nebo s tupými předměty, jako jsou basebalové pálky nebo obušky. Elektronika na lithiové baterie, jako jsou například powerbanky nebo e-cigarety, může na palubě letadla být, přičemž kvůli riziku vznícení ale baterie naopak nesmějí být v odbaveném zavazadle.

Zapalovač nebo sirky může mít cestující jen jedny, a to s sebou v příručním zavazadle.

Soudní dvůr EU v roce 2014 rozhodl, že cestující mají právo na přepravu příručního zavazadla v ceně letenky. Výklad nařízení se ale u jednotlivých dopravců liší a do bezplatné přepravy zahrnují různě velká zavazadla.

„Každý letecký dopravce má jiné požadavky a nelze spoléhat na to, že kontrola na letišti nad nedodržením limitů mávne rukou,“ řekl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Maximální rozměr zavazadla je podle něj udáván vždy včetně koleček a držadel na zavazadle. Při zjištěném překročení požadované hmotnosti nebo rozměru zavazadla cestujícím za jejich odbavení může aerolinka naúčtovat příplatek. Poplatky za kilo nadváhy nebo kus zavazadla navíc se pohybují typicky mezi 30 až 60 eury (762 až 1523 korun).

Některé aerolinky jako British Airways nebo Delta povolují výrazně větší váhy na palubu, případně váhu neřeší. Typicky dopravci přísněji kontrolují rozměry než váhu, a to s pomocí kovových košíků. Buď se do něj příruční kufr vejde, nebo ne, a pak platíte.

DopravceKabinové zavazadlo zdarma k letence v základní cenové kategorii
British Airways40 × 30 × 15 cm a 56 × 45 × 25 cm (do 23 kg)
Delta Air Lines56 x 35 x 23 cm (bez udání kg) a jedno zavazadlo typu kabelky, tašky nebo notebooku
EasyJet45 x 36 x 20 cm (do 15 kg)
Emirates55 x 38 x 22 cm (do 7 kg)
Eurowings40 × 30 × 25 cm a 55 × 40 × 23 cm (do 8 kg)
FlyDubai55 x 38 x 20 cm (do 7 kg) a kabelka nebo malá taška do 25 x 33 x 20 cm
KLM40 x 30 x 15 cm a 55 x 35 x 25 cm (do 12 kg)
LOT55 x 40 x 23 cm (do 8 kg)
LufthansaMaximální velikost jednoho kusu zavazadla je 158 cm (šířka X + výška Y + hloubka Z, do 8 kg)
Qatar Airways50 × 37 × 25 cm (do 7 kg)
Ryanair 40 × 20 × 25 cm (kabelka nebo laptop)
Smartwings55 x 45 x 25 (do 8 kg)
Wizz Air40 × 30 × 20 cm (do 10 kg)
zdroj: Letuška.cz a weby dopravců

Ceny letenek mnohdy klesly, ale poplatky k nim mohou být vyšší

Ekonomika
Související témata:
Cestování letadlem

Výběr článků

Načítám