Hlavní obsah

Chtějí spasit historický mlýn, tak lákají na zážitkovou hru z poválečných časů

Stod

Někdo žadoní o dotace, někdo na to jde jinak. Michal Primák, majitel zpustlého, ale uvnitř unikátně zachovalého Kalinova mlýna ve Stodu na Plzeňsku, rozjel v tajemných prostorách mlýnice zážitkovou hru. Má objekt zviditelnit i vydělat nějaký ten peníz na jeho obnovu.

Mlýn ve Stodu na Plzeňsku se může pochlubit unikátně zachovalým vybavením.Video: Ivan Blažek, Novinky

Článek

„Je to jedno s druhým,“ říká sedmačtyřicetiletý nadšenec, jinak podnikatel v realitách a také táta od čtyř teenagerů. „Mlýn postupně vlastními silami rekonstruujeme a zároveň chceme, aby to tady žilo,“ konstatuje. „S nápadem na zážitkovou hru přišla žena, když jsme na jedné byli s dětmi v plzeňské Depu. Líbila se nám a pak nám sepnulo, že by část mlýnice šla tímto způsobem využít.“

Hru vytvořil během dvou měsíců kreativní tým plzeňské kulturní zóny DEPO2015, pro který to byla už čtvrtá „únikovka“ v pořadí. „Je vždy důležité se přizpůsobit danému prostoru a vycházet z tamních reálií,“ vysvětluje jeden z autorů Jan Štěpán. „Spojit prostředí s nosným pravdivým příběhem. V tomto případě to byla pohnutá historie rodu Kalinů. A do toho se zakomponuje nějaká zajímavá fikce.“ Podrobnosti si nechává pro sebe, tajemství by pak nebylo tajemství.

Primák naznačuje: „Chtěli jsme, aby příběh byl z podstatné části skutečně reálný. Je zasazený do doby po druhé světové válce, do počátků socialistického zřízení.“

Plzeň koupila od církve vrch Chlum, plánuje obnovu výletní restaurace

Cestování

Pro případ války

Několik staletí starý mlýn, který rodině Kalinů patřil od roku 1905, komunisté napřed znárodnili a pak zapečetili jako rezervu pro případ války. „Původní majitel byl brzy odejit do důchodu a dožil v obytné části,“ připomíná Primák.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Plány mlýnice z roku 1930

V mlýnici se tak zastavil čas. „Až na pár ukradených drobností je ve stejném stavu jako tenkrát.“ Mohlo by se zde zase mlít? „Je to o penězích. Když jich tam nasypeme hodně, rozchodíme ho, když třikrát tolik, bude mlít. Ale to bychom museli hodně věcí vyměnit a to nechci, byl bych rád, kdyby to tady zůstalo v autentickém stavu,“ podotýká Primák.

Když nemovitost před pár lety kupovali, měli na výběr. Buď vyklizený areál, nebo se vším harampádím. „Koupili jsme to i s tím bordelem a díky tomu máme spoustu věcí, které s mlýnem souvisejí. Od archivů a osobní korespondence po mlynářský mundúr.“

Zájem překvapil

Prvně sem nechali nakouknout veřejnost na jaře, v rámci Dne otevřených mlýnů. „Zájem nás překvapil, přišlo přes tři sta lidí. Tak jsme začali s prohlídkami a teď i se zážitkovou hrou - ta by měla mlýn přiblížit také mladým, které by jinak asi moc nezajímal,“ popisuje Primák. Co na to jeho vlastní děti? „Fandí nám, ale koukají na nás trochu jako na blázny, že jsme se do něčeho takového pustili.“

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Majitel mlýna Michal Primák na sebe bere i roli průvodce.

Prohlídky i hra jsou na objednávku. „V září tu bude divadelní představení, uvažujeme tak o jedné akci měsíčně. Rozhodně nejsme žádné kulturní nebo komunitní centrum, vždyť to děláme v jednom dvou lidech a k tomu máme svou práci,“ upozorňuje „pan mlynář“.

V plánu je stylové ubytování i kancelář majitelovy realitky. Jak dlouho bude trvat rekonstrukce celého mlýna, je ve hvězdách. „Asi tak milion let, jsme na to sami. Ale dokud budou síly, budeme makat,“ uzavírá Michal Primák.

Turbína zarostlá v mechu a kapradí aneb Záchrana starého mlýna

Tipy a trendy
Související témata:

Výběr článků

Načítám