Hlavní obsah

Chorvatský Nin potěšilo růžové překvapení

Chorvatsko čítá mnohá turistická lákadla, s plameňáky by si ale oblíbenou dovolenkovou stálici Čechů spojil asi jen málokdo. Přesto v říjnu růžově zbarvení ptáci malé městečko v Zadarské župě navštívili už popáté. A tentokrát přiletěli v největším počtu.

Foto: Profimedia.cz

Historické chorvatské městečko Nin se nachází na malém ostrůvku uprostřed mělké laguny.

Článek

Nin je pro pozorování ptactva ideální destinací. V tamější stejnojmenné laguně se v průběhu roku vystřídá více než polovina celé ptačí populace země. Amatérští i profesionální ornitologové tam mohou spatřit více než 250 druhů opeřenců, mezi nejčastější obyvatele patří ledňáčkovití, volavky a bahňáci. Plameňáci ale rozhodně nepatří k typickým druhům a jejich přítomnost je stejně tak nečekaná jako žádaná.

S denním „zpožděním“

Hejno plameňáků přiletělo do Ninu na počátku října, pouhý den po pořádání každoročního festivalu věnovanému pozorování ptactva, který se letos konal už popatnácté. Akce je zasvěcena oslavě Ninu jako jednoho z nejpůvabnějších míst udržitelného cestovního ruchu v Evropě.

Foto: Marija Dejanović

Letos se v laguně objevilo 13 růžově zbarvených opeřenců.

Letošní hejno čítá 13 ptáků, z toho šest párů a jednoho jednotlivce. Poprvé se plameňáci objevili v oblasti roku 2015, často se ale jednalo o jednotlivce či jen několik málo párů, kteří se vraceli v roce 2016, 2017 a 2022. Někdy pobyli v laguně pouhý týden, jednou už si ale pauzu na trase do svých zimovišť protáhli na celé dva měsíce.

V Chorvatsku provozují „Pláničkovu metodu“

Cestování

Letošní růžoví návštěvníci jsou už starší jedinci, což lze poznat podle jejich tmavěji zbarveného peří. V Evropě se vyskytují plameňáci růžoví, zpravidla je ale možné je spatřit více na jihu kontinentu.

Plameňáci si v laguně pochutnávají na racích ze slaných bažin, což také ovlivňuje jejich zbarvení.

Foto: Marija Dejanović

V chorvatské laguně Nin přistálo hejno plameňáků v zatím nejhojnějším počtu.

Kvůli stále markantnějším klimatickým změnám je možné, že se plameňáci časem stanou pravidelnými návštěvníky Chorvatska.

Královský Nin

Menší historické město Nin se nachází na ostrůvku uprostřed laguny a oplývá četnými turistickými lákadly. Jedná se o nejstarší chorvatské královské město, v němž mohou návštěvníci zhlédnout kupříkladu nejmenší katedrálu na světě, navštívit půvabné písečné pláže či vyzkoušet tamější bahno, které léčí řadu nemocí.

Nejlepším důkazem nedotčenosti tamější přírody je pak právě vyhlášená ptačí populace, která se neustále rozrůstá.

Takto vypadá chorvatská vila za půl milionu na noc

Cestování

Výběr článků

Načítám