Hlavní obsah

Chorvatsko těší turisty rekordně teplým mořem

Zatímco Česká republika se od začátku léta potýká spíše se skokovými změnami teplot a častými bouřkami, Chorvatsko zažívá to pravé léto a teploty v posledním týdnu ještě vzrostly. Neobvykle teplé je letos i moře. V pondělí vyšplhala jeho teplota v okolí Dubrovníku na rekordních 29,7 stupně Celsia. A turisté si to nemohou vynachválit.

Teplota moře na chorvatském Jadranu dosahuje rekordních hodnot.Video: Reuters

Článek

Oceánograf ze Splitu Ivica Vilibic pro Reuters uvedl, že celý Jadran je zhruba o pět stupňů teplejší, než je obvyklý průměr v tomto měsíci. A ačkoli vyšší teplota moře přitahuje spíše netradiční mořské druhy, než aby zvláště vyhovovala typickým podvodním obyvatelům oblasti, turisté si neobvykle teplé moře pochvalují.

Teplá, ale stále osvěžující

Návštěvníci z Bosny Jasmin Babarovic and Azer Bilkic pokládají historický teplotní rekord za stále osvěžující: „Jak vidíte, nejraději bychom vůbec nevylézali z vody,“ řekl Bilic. „Venku je horko, ale voda je úžasná,“ dodal Babarovic.

Podobný názor měl i dotázaný turista ze Švédska, který vodu označil za opravdu teplou, ale v horkém dni za pořád ještě osvěžující.

Chorvatskem na dětské vlně

Cestování

Česká turistka Novinkám potvrdila, že příjemně teplá voda je v současnosti i na Istrii. „Do Rovinje jezdíme v polovině července už sedmým rokem, jednou už jsme zažili i teplejší vodu, ale na koupání je letos teplota ideální,“ pochvalovala si Anna ze severních Čech.

Obzvláště teplá voda je výhodná zejména pro rodiče malých dětí, které je často problém dostat z moře. To může při chladnější teplotě vyústit minimálně v nachlazení. Když se děti ze zdravotních důvodů vyhnou největšímu polednímu žáru a dostatečně doplňují pitný režim, v hodiny dlouhých vodních hrátkách jim teď nic nebrání.

Z nedávného hodnocení Evropské komise a Evropské agentury pro životní prostředí navíc vyplynulo, že v rámci EU skýtá Chorvatsko nejčistší pobřežní vody ke koupání.

Nejčistší pobřežní voda ke koupání? Chorvatsko se stalo jasným vítězem

Cestování

Chorvatsko nejsou jen lignje na žaru. Poprvé získalo dvě michelinské hvězdy

Cestování

Výběr článků

Načítám