Hlavní obsah

Chorvatsko nejsou jen lignje na žaru. Poprvé získalo dvě michelinské hvězdy

Chorvatsko má v srdcích Čechů zvláštní místo jako letní dovolenková stálice. K lákadlům jako průzračné moře, dojezdová vzdálenost autem a množství přírodních krás země nabízí i kvalitní gastronomii, která byla nedávno oceněna i v nejpopulárnějším gastronomickém průvodci světa. Některé restaurace svou michelinskou hvězdu obhájily, další ji získala, a jedna se dokonce nově honosí hned dvěma, o čemž si Česko může nechat jen zdát.

Foto: Profimedia.cz

Rovinj se nově pyšní restaurací se dvěma michelinskými hvězdami. Ilustrační fotografie

Článek

Nejnovější výběr Michelin pro Chorvatsko byl zveřejněn 26. června a restaurace Agli Amici Rovinj už sklízí zasloužené plody své práce. Gastronomický ráj se nachází v centru města Rovinj, které bývá popisováno jako nejmalebnější na Istrii. Restaurace sídlí v elegantní budově v přístavu na promenádě a za pozornost stojí už jen díky půvabnému výhledu na moře a svěží zeleň ostrova Svaté Kateřiny. Po setmění navíc vynikne nedaleký kostel sv. Eufémie.

Do Rovinje na italskou, chorvatskou i japonskou kuchyni

V čele kuchyně je Simone De Lucca, jenž čerpá inspiraci od slavného italského šéfkuchaře Emanuela Scarella z michelinské dvouhvězdičkové restaurace Agli Amici v Udine. Jedná se tak o moderní středomořskou kuchyni s italským štychem. Nejenom tento podnik tak dokazuje, že v Chorvatsku lze najít mnohem víc než jen lignje na žaru, tedy oblíbené olihně na grilu.

Stůl na večeři v restauraci oceněné dvěma hvězdami lze aktuálně stále ještě sehnat na konec příštího týdne, zájemci by ale neměli s rezervací příliš váhat, přibývající hvězdičky totiž vždy notně zvýší obsazenost a prodlouží čekací doby.

Proč je Chorvatsko tak oblíbené

Cestování

V nabídce je nyní šestichodové degustační menu, v němž nechybí hned několikery těstoviny, čistě vegetariánský chod, istrijské jehně, brzlík ani jablečno-malinový dezert. Menu vychází na 185 eur na osobu (asi 4663 korun), v případě párování s vínem na 280 eur, tedy na zhruba 7057 korun.

Novou michelinskou hvězdu dále obdržela restaurace Dubravkin Put v Záhřebu. Své hvězdy si obhájily restaurace Pelegrini v Šibeniku, Restaurant 360  v Dubrovníku, Monte též v Rovinji, Noel v Záhřebu, Boškinac v Novalji, LD Restaurant na Korčule, nebo Restaurant v Rijece, Alfred Keller v Mali Lošinj a Korak v Jastrebarsku.

Dobrý poměr ceny a kvality

Jedenáct chorvatských restaurací disponuje hodnocením Bib Gourmand, které značí dobrý poměr kvality a ceny servírovaných pokrmů, a dalších 71 podniků je v průvodci zmíněno za kvalitu kuchyně. Opět v Rovinji je to kupříkladu japonská restaurace Tekka by Lone nebo Wine Vault Restaurant specializující se na regionální kuchyni.

Největší koncentrace oceněných restaurací je v Záhřebu, Dubrovníku a Splitu, oceněné podniky se ale najdou i v menších letoviscích a na ostrovech.

„Chorvatsko je nyní velmi dobře známé jako kvalitní a atraktivní destinace a hvězdy Michelin potvrzují vynikající kvalitu chorvatské gastronomie a dovednosti našich kuchařů, kteří svou prací a úsilím přispívají ke spokojenosti našich hostů. Jako destinace chceme i nadále vynikat a tento výběr Michelinu dokazuje, že se máme čím chlubit, což významně přispívá k propagaci naší země jako kvalitní a prestižní gastronomické destinace,“ uvedl k hodnocení Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení.

„Skutečnost, že dnes má Chorvatsko celkem 93 restaurací, které nesou některou z michelinských značek, budeme jistě moci využít při další propagaci, a to jak gastronomie jako produktu, tak Chorvatska jako destinace,“ uzavřel.

Krásné a bez davů? Tipy na méně známé skvosty chorvatského pobřeží

Cestování

Chorvatskem na dětské vlně

Cestování

Výběr článků

Načítám