Hlavní obsah

Nejlepší písečné pláže v Chorvatsku

K Jaderskému moři vyrážejí každoročně statisíce Čechů na letní dovolenou. Ačkoliv pobřeží Chorvatska nabízí bezpočet pláží, většinou jsou oblázkové či kamenité. Chorvatské písečné pláže jsou proto vyhledávané a mají mnoho společného – často jsou obklopeny přírodním stínem borovicových lesů a typické jsou pozvolným vstupem do moře, což je ideální pro neplavce či malé děti.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

1. Rajska plaža

Na severu ostrova Rab se rozkládá 1,5 kilometru dlouhá Rajska plaža, která patří k nejnavštěvovanějším plážím Chorvatska. Svou oblibu si vedle jemného písku vysloužila také pozvolným vstupem do moře, díky tomu je tak vhodná pro méně zdatné plavce a rodiny s dětmi. Pláž se pyšní oceněním Modrá vlajka a nabízí mnoho služeb od lehátek se slunečníky po sportovní vyžití či blízké restaurace. Jen o kousek dál po pobřeží leží také písečná pláž Livačina.

Foto: Profimedia.cz

Rajska plaža, ostrov Rab, Chorvatsko

2. Pláž Bijeca

Také Bijeca patří k nejoblíbenějším písečným plážím s pozvolným vstupem do moře, ideálním pro děti a méně zdatné plavce. Zhruba kilometr dlouhá medulínská pláž je obklopená borovicemi, které poskytují přírodní stín. Nabízí dobré zázemí v podobě pronájmu lehátek a slunečníků, venkovních sprch a veřejných toalet i restaurací, plážových barů či dětských hřišť. Bijeca dále láká na mnoho zábavních a sportovních aktivit, jako je plovoucí zábavní park, potápěčské centrum, vodní skútry nebo plážový volejbal. Díky vysoké oblibě nicméně bývá v hlavní sezoně přeplněná včetně míst na parkování.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Bijeca, Medulin, Chorvatsko

3. Kraljičina plaža

Nejdelší písečnou pláž v Chorvatsku, rozprostírající se v délce tří kilometrů, najdete v městečku Nin. Omývá ji mělké moře, koupání je tak zde bezpečné, a i díky jemnému písku a křišťálově modré vodě se umisťuje na předních příčkách nejlepších chorvatských pláží. I zde si lidé užijí nejrůznější zábavní a sportovní aktivity, občerstvení a plážové zázemí. Idylu prostředí umocňuje výhled na horský masiv Velebit.

Foto: Profimedia.cz

Kraljičina plaža, Nin, Chorvatsko

4. Pláž Slanica

Další oblíbenou pláží je Slanica u města Murter. Zčásti je obklopena borovicemi vrhajícími přírodní stín. Na pláži jsou části písčité, skalnaté i štěrkovité. Obdobně jako u pláží výše se i zde děti vyřádí na vodních atrakcích a dospělí na skútrech, na souši je k dispozici plážový volejbal či tenisové kurty. Také Slanica nicméně patří ke známým, a tím pádem v sezoně často zaplněným plážím.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Slanica u města Murter, Chorvatsko

5. Pláž Saplunara, Mljet

Oku lahodící pláž v malé zátoce, jež svírají borové lesy, s jemným pískem a čistou vodou. To je pláž Saplunara na ostrově Mljet. Rozděluje se na Velkou a Malou Saplunaru a vstup do moře je zde mírný, ideální tedy i pro děti, seniory či neplavce. Pláž oceněná Modrou vlajkou nabízí základní vybavení v podobě lehátek či toalet. Přestože se řadí k těm nejkrásnějším z celého Chorvatska, nebývá zde tak plno jako na jiných plážích uvedených v seznamu.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Saplunara, ostrov Mljet, Chorvatsko

6. Pláž Šunj, ostrov Lopud

Zcela v jižním cípu chorvatského pobřeží, na ostrově Lopud nedaleko Dubrovníku, se skrývá pláž Šunj. Necelý kilometr dlouhá písčitá pláž je obklopena borovicovými lesy a nabízí se z ní pohled na zbytek ostrova, část ostrova Koločep a širé moře. Pláž je dostatečně velká s pozvolným vstupem do moře. Přestože se těší velké oblibě, nebývá zde hlava na hlavě jako u jiných chorvatských exponovaných pláží. K dispozici jsou zde slunečníky a lehátka, restaurace i toalety a převlékárny. Lze si pronajmout kajaky a katamarány, na souši si pak zahrát volejbal nebo tenis.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Šunj, ostrov Lopud, Chorvatsko

7. Pláž Crni Molo

Necestujete při dovolené v Chorvatsku dále na jih, a přesto si chcete vyrazit na pláž, kde vám nebudou překážet velké oblázky a kameny? Zhruba půl hodiny autem od Rijeky, ve městě Crikvenica, leží Crni Molo, písečná pláž s drobnými oblázky. Vstup do moře je zde pozvolný, pláž je tedy vhodná pro neplavce, seniory i děti. Na souši se zase zabavíte hraním plážového volejbalu či minigolfu, relaxovat pak můžete ve stínu borovic, které pláž svírají. V okolí je dostatek restaurací a dalšího zázemí. Pláž patří k těm nejoblíbenějším a nejznámějším v oblasti, v sezoně je tak často vytížená.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Crikvenici, Chorvatsko

8. Pláž Bilin Žal, ostrov Korčula

V jižní části Chorvatska, na ostrově Korčula u města Lumbarda, leží menší písečná pláž Bilin Žal. Vedle písku skýtá také nádherné výhledy na poloostrov Pelješac a Korčulu. Návštěvníci najdou zázemí jak v lehátkách, slunečnících a toaletách, tak i v restauraci. Oproti jiným plážím zde nevytvářejí přírodní stín borovice, Bilin Žal je ale obehnána kamennou zdí, která stín v odpoledních hodinách vrhá. Vstup do moře je zde pozvolný. V blízkém okolí se nachází mnoho dalších malých, klidnějších pláží, kde se však budete muset spokojit s oblázky či kameny.

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled na jednu z pláží kolem Lumbardy, ostrov Korčula, Chorvatsko

9. Pláže Duće - Omiš

Zhruba šestikilometrové pobřeží podél městeček Omiš a Duće na Omišské riviéře nedaleko Splitu lemuje mnoho pláží, z nichž hned několik je písečných. Díky pozvolnému vstupu do moře, stínu a dostatečnému zázemí v podobě blízkých restaurací, sportovních a zábavných aktivit patří mezi oblíbenou destinaci jak pro turisty, tak pro místní.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z písečných pláží v Duće, Chorvatsko

10. Pláž Mina, Hvar

Ostrov Hvar patří k nejoblíbenějším z chorvatských ostrovů. Město Jelsa se pyšní tamní nejoblíbenější pláží Mina, která leží zhruba 500 metrů od jeho centra. Tato menší písečná pláž s pozvolným vstupem do moře nabízí i betonové desky na opalování. Necelé dva kilometry od Jelsy pak najdete písečné zátoky Vela Grebišća a Mala Grebišća a u města Stari Grad je další menší písečná pláž Maslinica.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z písečných plážích na ostrově Hvar, Chorvatsko

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Kde strávit dovolenou u moře

Cestování

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízejí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností, kde strávit dovolenou, je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Výběr článků

Načítám