Hlavní obsah

Perla Jadranu nejsou jen pláže. Znáte chorvatské památky na seznamu UNESCO?

Chorvatsko láká každoročně turisty na své průzračné moře a malebné pláže. Vedle pohodového koupání u moře nabízí i mnoho kulturních a přírodních památek, které stojí za výlet mimo oblíbené pláže. Inspirujte se některou z deseti chorvatských památek, jež jsou zapsány na seznamu UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum Dubrovníku

Článek

1. Diokleciánův palác, Split

Pravděpodobně jedna z nejcharakterističtějších chorvatských památek se nachází ve Splitu. Diokleciánův palác byl postaven na počátku 4. století na příkaz římského císaře Diokleciána, po němž nese jméno. Čtyřúhelníková stavba je rozdělena na severní část, jež byla určena personálu a vojsku, a část jižní pro císařskou rodinu. Bezpečnost luxusního sídla zajišťovaly mohutné zdi se 16 věžemi. Po smrti císaře se palác začal využívat coby útočiště pro obyvatele zničených měst a přetvářet se do podoby opevněného města. Dnes tvoří srdce města Split.

Foto: Profimedia.cz

Diokleciánův palác

2. Plitvická jezera

Nádherná soustava jezer s vodopády, to je Národní park Plitvická jezera. Leží u hranic s Bosnou a Hercegovinou, asi 130 kilometrů od Zadaru, a patří k největším přírodním pokladům země. V roce 1979 byl zapsán na seznam UNESCO. Šestnáct Plitvických jezer se dělí na Horní jezera, která jsou obklopena hustými lesy, a Dolní jezera, která jsou menší, zato hlubší a leží v kaňonech. Přestože krásná scenerie přímo vybízí k osvěžení, koupání v jezerech je přísně zakázáno.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Plitvická jezera

3. Katedrála sv. Jakuba, Šibenik

Jižní část Dalmácie skrývá nejstarší chorvatskou obec na pobřeží Jadranu, Šibenik. Na zdejším náměstí Chorvatské republiky se tyčí římskokatolická katedrála sv. Jakuba. Stavba započala ve 30. letech 15. století a po jejím finálním dokončení byla v polovině 16. století vysvěcena. Stavba je unikátní nejen svými architektonickými prvky, které dokonale kombinují gotiku a renesanci, ale také více než sedmdesáti sochami na vnější římse a krásnou kupolí. Navíc je konstrukce katedrály tvořena výhradně z kamene. Materiál byl těžen na přilehlých chorvatských ostrovech.

Nejlepší písečné pláže v Chorvatsku

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Katedrála sv. Jakuba

4. Eufraziova bazilika, Poreč

Zhruba 70 kilometrů od Rijeky leží přístavní město Poreč, které se svou téměř dva tisíce let starou historií skýtá mnoho historických památek. Tou nejvýznamnější a nejznámější je románská Eufraziova bazilika, zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO. Bazilika byla postavena v 6. století biskupem Eufraziem na místě staršího křesťanského kostela. Katedrální komplex zahrnuje baziliku, sakristii, baptisterium a zvonici. Významné jsou také bohaté mozaikové výzdoby. Malebnými uličkami lemovanými kamennými domy se dále můžete vydat k Benátské věži z roku 1448 nebo baroknímu paláci Sinčićů.

Foto: Profimedia.cz

Eufraziova bazilika

5. Dubrovník

Historické centrum města Dubrovník patří k nejkrásnějším místům celého Chorvatska. Obepínají jej rozsáhlé hradby s věžemi a pevnostmi, za nimiž se skrývají úzké uličky, malebná náměstí a historické budovy. Z hradeb jsou také krásné výhledy na město i moře. Turisté mohou v Dubrovníku obdivovat Knížecí palác, františkánský a dominikánský klášter, palác Sponza nebo kostel sv. Ignáce. Fanoušci jistě mnohá zákoutí poznají z úspěšného seriálu Hra o trůny; natáčelo se zde hned několik scén.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z výšky na Dubrovník

6. Planina Stari Grad, Hvar

Na ostrově Hvar se rozkládá rozsáhlá planina Stari Grad, kulturní krajinná památka, která zůstala téměř nedotčena od té doby, kdy ji ve 4. století př. n. l. osídlili Řekové z ostrova Paros. Po staletí se využívá zejména pro pěstování hroznů a oliv. Doposud je tu udržován původní řecký geometrický systém dělení pozemků, známý jako chóra. Vedle plodin jsou na Starigradské pláni také starověké kamenné zdi a přístřešky. Na seznam UNESCO byla planina zapsána v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na město Stari Grad a okolí

7. Město Trogir

Trogir nedaleko Splitu se rozprostírá zčásti na pevnině, zčásti na ostrově Čiovo, jejž s pevninou spojuje most. Je považován za jedno z nejkrásnějších chorvatských měst. Založeno bylo ve 3. století př. n. l. a jeho historické centrum je od roku 1997 zapsáno na seznamu UNESCO. Mezi hlavní památky patří pevnost Kamerlengo, románská katedrála sv. Vavřince nebo Radovanův portál. Spojují je malebné úzké uličky a malá náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský Trogir

8. Náhrobní kameny Stećci

Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora a Srbsko sdílejí unikátní historickou památku, která je zapsána coby společný projekt na seznam světového dědictví UNESCO. Jedná se o středověké náhrobní kameny pocházející z období 13. až 16. století, často zdobené nejrůznějšími vytesanými motivy od geometrických tvarů přes zvířata až po výjevy každodenního života. Odhaduje se, že jich je napříč čtyřmi zeměmi rozeseto na 70 tisíc, přičemž nejvíce (zhruba 60 tisíc) na území Bosny a Hercegoviny. Významné lokality na území Chorvatska jsou především nekropole Velika a Mala Crljivica ve Splitsko-dalmatské župě.

Foto: Profimedia.cz

Středověké náhrobní kameny Stećci

9. Benátský obranný systém

Další mezinárodní kulturní památkou, která zasahuje vedle Chorvatska na území Itálie a Černé Hory, je Benátský obranný systém ze 16. a 17. století. Systém staveb se rozprostírá od vnitrozemí severní Itálie až po východní pobřeží Jaderského moře. Z těch chorvatských jsou významnými obranný systém v Zadaru (chránil námořní trasy mezi Benátkami a Korfu) a pevnost sv. Mikuláše v Šibeniku (chránila před námořními útoky Osmanské říše). Celý systém je svědectvím o výjimečné historické, architektonické a technologické reakci na zavádění a rozvoj střelných zbraní v bojích.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost sv. Mikuláše

10. Bukové lesy

Přírodní památka zahrnující 93 lokalit na území 18 zemí. Bukové lesy Karpat a dalších oblastí Evropy představují jedinečný příklad relativně neporušených, složitých mírných lesů s různorodými ekologickými vzorci a procesy v čistých a smíšených porostech buku lesního. Vyskytují se napříč různými podmínkami prostředí. V Chorvatsku se nacházejí tři významné lokality, a to v národních parcích Severní Velebit a Paklenica. Bukové lesy zasahují také na území České republiky. Najdete je v oblasti Jizerských hor, konkrétně v lokalitě Jizerskohorské bučiny.

Foto: Profimedia.cz

Bukové lesy v soutěsce Velika Paklenica v národním parku Paklenica

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízejí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností, kde strávit dovolenou, je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Výběr článků

Načítám