Hlavní obsah

Charita až na dřeň. 1200 naháčů se vrhlo do chladného Severního moře

Stovky lidí se o víkendu už dvanáctý rok po sobě svlékly, aby se v rámci charitativní události při východu slunce vrhly do mrazivých vod Severního moře. Na severu Anglie se jedná o oblíbenou akci, kterou kromě bohulibého úmyslu provází i skvělá atmosféra.

Foto: Profimedia.cz

1200 účastníků charitativní akce se v hrabství Northumberland svléklo a za svítání se vrhlo do Severního moře (ilustrační fotografie).

Článek

O charitativní akci North East Skinny Dip, při níž letos zhruba 1200 účastníků odhodilo v zálivu Druridge u Northumberlandu svršky, informoval server Daily Mail.

Muži a ženy různých věkových kategorií se už v předvečer akce utábořili na pláži, aby se za východu slunce mohli svléknout a dopřát si osvěžující mrazivou koupel s přesahem, při níž se vybírají peníze na MIND, charitu zaměřující se na duševní zdraví v Anglii a Walesu. Akce se poprvé uskutečnila už v roce 2012 a organizuje ji Jax Higginsonová.

„Někteří lidé přijdou sledovat východ slunce, jiní proto, aby si užili vodu nebo aby se potkali s lidmi, aby vybrali peníze pro MIND. Ale většina lidí přijde kvůli samotnému zážitku, aby naplno prožili přírodu,“ uvedla organizátorka k jednomu z předchozích ročníků.

Celý tým organizátorů akci bedlivě připravoval předem a zajištoval všeobecnou bezpečnost. Díky jejich píli se svléknout a rozjet do vln mohli i zdravotně postižení na speciálně upravených invalidních vozících s dostatečně širokými pneumatikami vhodnými na písek.

Za covidu prchnul z Česka na největší ostrov Evropy. Hospoda i kostel tam fungují lépe než internet

Cestování

Nazí a šťastní

Osvěžující nahé koupele pro dobrou věc se zúčastnila i 46letá Sherrill Bacchusová, která za tímto účelem přijela svým obytným vozem až ze Surrey na jihu Anglie.

„Tohle byl můj čtvrtý ročník, přijela jsem sem nahoru, protože je to neuvěřitelně osvobozující ráno. Naprosto to miluji. Východ slunce byl nádherný, bylo to skvělé. Organizátorka Jax je prostě nádherná duše a je to pro dobrou věc. Všichni odhodí oblečení a běží společně do moře, je to prostě úžasné,“ nešetřila chválou Bacchusová.

Akce se účastnila i 56letá Lee Walkerová, která nejprve prodávala charitativní trička a poté rovněž skočila do moře za ostatními. „V posledních šesti letech jsme tu vybrali kolem 140 tisíc liber (4 242 679 korun), což je skvělé. Je to naše největší sbírka roku, dokonce překonává i Great North Run. Doufáme, že jen za dnešek vybereme 20 tisíc liber (605 991 korun), ale počkáme a uvidíme. Dnes tu byl velký dav, což je pro nás skvělé,“ pochvalovala si účast koordinátorka fundraisingu.

„Máme tu dnes zboží k prodeji, ale hodně peněz pochází od účastníků, kteří se zavázali k finančním darům. Tahle akce je něčím, co lidé dělají pro své vlastní duševní zdraví a pohodu. Máte z toho opravdu dobrý pocit a je to přínosné i pro pozitivní vnímání těla. Akce restartuje sebevědomí ohledně těla, lidé si uvědomí, že by na sebe měli být pyšní. Je úžasné, že se všichni sešli, jásají, tleskají, je to prostě skvělé,“ vyzdvihla dvojí význam charitativní události Walkerová.

Mnozí participanti dřívějších ročníků se nechali slyšet, že na akci je úžasné to, že se jí účastní mladí, staří, tlustí, hubení a je to úplně jedno, protože na vzhledu nezáleží. V dnešní sociálními sítěmi prošpikované době, udávající často nesplnitelné ideály fyzické krásy, se tak má jednat o nesmírně osvěžující zkušenost. A to zdaleka nejen kvůli tomu, že teplota vody v zálivu se pohybuje kolem 12 stupňů Celsia.

Co všechno se nesmí v nudistickém resortu

Cestování

Populární nudistické pláži v Austrálii hrozí zrušení. Nahota už není v souladu s hodnotami

Cestování

Výběr článků

Načítám