Hlavní obsah

Cestujete sama? Nebojte se být hrubá

Při cestách do neznáma není předběžná rešerše a obezřetnost nikdy na škodu. O to víc, když za dobrodružstvím vyrážíte sólo. A obzvláště to platí pro ženy. Mladá Američanka, která objevuje svět zásadně jen ve vlastní společnosti, sdílela bezpečnostní tipy, které se jí během cest nejednou osvědčily. Přestože je ženám odmalička vštěpována vstřícnost a zdvořilost, v cizí zemi mezi neznámými muži je podle ní někdy jistější nebýt až tak dobře vychovaná.

Foto: Profimedia.cz

Jak se jako žena cestující sama vyhnout problémům? Ilustrační foto

Článek

Rady 26leté Sierry Belleové ze Severní Karolíny, jak být jako žena sama na cestách co nejvíc v bezpečí, zveřejnil server Daily Mailu. Jak mohou ženy minimalizovat pravděpodobnost, že se stanou cílem nekalých úmyslů na cestách? Podle Belleové je to do značné míry o sebevědomí.

„Čím sebevědoměji při objevování nového místa působíte, tím menší je pravděpodobnost, že se stanete cílem,“ uvedla žena, která na Instagramu vystupuje pod přezdívkou belletropics a má přes 22 tisíc sledujících, s nimiž sdílí zážitky a tipy z cest po Itálii, Chorvatsku, Řecku, Španělsku, Albánii, Dominikánské republice a po Mexiku.

Být v bezpečí je důležitější než být milá

S lidmi, které neznáte vůbec, nebo jen povrchně, nesdílejte žádné osobní informace, které by vás mohly učinit zranitelnější. Rozhodně kupříkladu neříkejte, že cestujete sama, nebo kde bydlíte, což je jedna z nejčastějších otázek v exotice a setkáte se s ní při pouhém procházení ulicemi.

Hormonální antikoncepce či těhotenství na dlouhém letu aneb Proč je tak důležité se hýbat a pít

Cestování

Během konverzace s cizinci Belleová doporučuje dát na svůj vnitřní pocit z člověka a jakékoli sdílení osobních informací, jež lze zneužít, si dobře rozmyslet. Ženy podle ní zvláště kvůli tlaku výchovy, jež je nabádá, aby byly zdvořilé, často nepochybují o dobrých úmyslech cizinců, což se ale nemusí vyplatit.

Nenechte pocit, že musíte být milé, přemoct vaše přirozené instinkty: „Nikomu nic nedlužíte a nemůžete si dovolit ignorovat své hranice jen proto, abyste působily příjemně,“ nabádá sólo cestovatelky Belleová. S lidmi, kteří se vám jakkoli nezdají, se na cestách prostě nebavte, bez výčitek se od nich vzdalte.

Pečlivě vybírejte ubytování

Že je vhodné si vybrané ubytování před rezervací nejprve ověřit v uživatelských recenzích, ví asi každý zkušenější cestovatel, Belleová ale přidává i radu ohledně situování pokoje. Jako ženy si raději nerezervujte ubytování v přízemí, obzvláště když má vchod přímo na ulici.

Při návštěvě Mexika se cestovatelka ubytovala v přízemí nájemního domu, kde její zdobené dveře s výplní z ledového skla ústily do klidnější vedlejší ulice. Ještě ani nevybalila, když se do nich za bílého dne začal někdo dobývat. „Bylo to obzvláště děsivé, protože ač měly dveře železné mříže, přes mléčné sklo jsem celou dobu viděla jeho siluetu,“ vzpomíná na nepříjemný zážitek Američanka.

Rovněž v Mexiku ji cizí muž během dne agresivně obtěžoval na ulici, sledoval ji a na dálku fotil a natáčel. I v takovém případě je jistější uniknout do budovy, kde potenciální agresor nebo lupič nemá tak přesné povědomí o vaší poloze, kupříkladu v hotelu je navíc během dne vždy někdo v recepci.

Řecké ostrovy helikoptérou už za čtyři tisíce? Cestujte jako milionáři

Cestování

Vycházet za tmy sama mimo hotelový komplex je pak v exotice pro sólo cestovatelky důrazně nedoporučováno napříč světem. Existují samozřejmě výjimky, ale vždy je třeba znát tamější bezpečnostní situaci a dávat pozor.

„Pokud se někde cítíte nepříjemně, pamatujte, že se vždy můžete přesunout do jiného ubytování. V tu chvíli vám to může připadat jako přehnaná reakce, ale sama jsem to už dvakrát udělala a nelituji toho,“ ubezpečuje cestovatelka.

Nebojte se požádat o pomoc

Jak Belleová říká, cestovat sama je úžasný pocit, který s sebou nese velkou míru nezávislosti a zvyšuje sebevědomí. Nestyďte se ale požádat o radu či pomoc, když ji potřebujete.

Dodává, že dřív sama o sólo cestování nikdy nepřemýšlela, protože většina takových cestovatelů jí přišla jako ostřílení nebojácní dobrodruzi. Když s tím ale začnete, změní vám to život, protože tomu zážitku se nic nevyrovná.

Devět tipů, jak si dobře vybrat hotel: Čtěte recenze a neplaťte předem

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám