Hlavní obsah

Češku okouzlilo místo, kde se potkává celý svět. K lásce stačila jediná návštěva

Alespoň jednou v životě by ho měl navštívit každý, kdo miluje hudbu. Britský festival Glastonbury, největší svého druhu na světě, je unikátním místem, kde zdaleka nejde jen o dobrou a různorodou muziku, ale také o atmosféru, vzájemný respekt či sounáležitost. O akci, která se už přes 50 let koná na rodinné farmě v anglickém hrabství Somerset, hovoří v letním speciálu podcastu Slepá mapa novinářka Šárka Hellerová.

Slepá mapa - GlastonburyVideo: Novinky

Článek

Témata dnešní dílu:

  • Proč je festival Glastonbury taková legenda?
  • Jak vypadá běžný festivalový den?
  • Je festival poutním místem novodobých hippies?
  • Které kapely se postaraly letos o nejsilnější zážitky?

Festival Glastonbury se poprvé konal v roce 1970, den po smrti kytaristy a zpěváka Jimiho Hendrixe. Za 54 let si na světové scéně vybudoval neochvějnou pozici, návštěvníky ale zdaleka neláká jen na hudební zážitky. Jde o svébytnou turistickou destinaci, která má multikulturní nádech, jejž podle hudební novinářky Šárky Hellerové nelze zcela věrně popsat.

Sledujte podcast Slepá mapa také na Instagramu, ať vám neutečou další zajímavé informace o chystaných dílech, kvízy či bonusový obsah.

„Je to takové klišé, které jsem pravděpodobně někde vyčetla, ale je absolutně platné. Pro hudební fanoušky je Glastonbury nejlepším místem na světě. Je to festival, na který si každý interpret připraví něco speciálního, a pro každého, kdo dostane pozvání, to něco znamená,“ konstatuje Hellerová, která na akci letos vyrazila již podruhé.

K lásce na celý život jí přitom stačila jediná návštěva. „Já jsem loni říkala, že to pro mě byl splněný sen, o kterém jsem nevěděla, že ho mám. Už první příjezd na farmu, kde se festival koná, byl kouzelný. Obzvlášť poprvé moc doporučuju neminout zahajovací ohňostroje,“ tvrdí Hellerová a dodává, že jí na akci mnohokrát tekly slzy dojetím.

Festival Glastonbury měl svůj poslední vrchol mimo hlavní scénu. Závěr patřil kapele The National

Hudba

„Původně jsem si myslela, že mi bude stačit si to jednou splnit a už nebudu mít potřebu se vracet. Ale člověk to chce zažít znova,“ dodává novinářka.

Koexistovat v míru

Glastonbury je festival, který je v řadě ohledů specifický. Má do jisté míry politický podtext a v mnohém navazuje na odkaz hippies. Konají se během něj přednášky a diskuze o různých palčivých tématech, třeba o ekologii, během letošního ročníku akcí rezonoval zejména izraelsko-palestinský konflikt, kdy mnoho hudebníků vyjadřovalo podporu právě Gaze.

„Letos se festival navíc konal před britskými parlamentními volbami, takže se probírala i témata, která v tuhle chvíli Britové řeší,“ vysvětlila Hellerová.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Hudební festival Glastonbury se novinářce Šárce Hellerové zaryl pod kůži.

I přes různé názory tu ale lidé koexistují ve vzájemném respektu a pokoře. „Emily Eavisová, dcera farmáře Michaela Eavise, který akci založil, letos říkala, že Glastonbury byl vždy mírový festival,“ vzpomíná Hellerová a dodává: „Kromě palestinských vlajek jsme letos viděli i vlajky s logem festivalu Nova, kde se odehrály teroristické útoky, které odstartovaly nové kolo izraelsko-palestinského konfliktu. Přesto mezi účastníky těchto protilehlých stran nedocházelo k žádným potyčkám.“

Právě i v této sounáležitosti může spočívat odkaz hnutí hippies, na jehož základech byl festival vystavěn. Za poutní místo novodobých hippies by však Hellerová Glastonbury vyloženě neoznačila. Na druhou stranu se v areálu, jehož hlavní část má rozlohu asi čtyři kilometry čtvereční, nachází spoustu různorodých sekcí, včetně těch spirituálních.

„Pořád se tu scházejí zástupci starší generace hippies, o některých si myslím, že sem jezdí úplně od začátku. A ta pohodová atmosféra je na Glastonbury rozhodně znát. Když jsou koncerty na největším pódiu Pyramid Stage, sejde se tam i přes sto tisíc lidí. Je to obrovský dav, ale nikdy se mi nestalo, že bych se v něm cítila nepříjemně,“ tvrdí Hellerová.

Největší svátek britské kultury

Předností a současně i nevýhodou Glastonbury je tak široký program, že ho nelze zvládnout, pojmout. „Stihnete možná tak sedm procent. A při přecházení z místa na místo toho hodně nachodíte. Dvacet kilometrů denně není ničím neobvyklým,“ vysvětlila Hellerová.

„Na světě jsou i jiné skvělé festivaly, ale nikde jinde podle mě nezažijete to, co na Glastonbury. Britská hudební scéna je silná a tohle je její největší svátek. A zároveň, jak už jsem několikrát řekla, to není jen o hudbě. Celkově je to příjemný zážitek,“ vyjmenovává novinářka důvody, proč by na akci měli lidé vyrazit. Tedy pokud se jim povede sehnat lístky, které se většinou vyprodají do hodiny a půl, a to v době, kdy ještě není znám program.

Co by mohlo být lákadlem pro milovníky historie, je i fakt, že se u městečka Glastonbury, na vrchu Tor, údajně nachází hrob bájného krále Artuše. Legendy praví, že se tu jako malý chlapec mihnul i Ježíš.

Co vše dělá z Glastonbury takový unikát? Jak festival navazuje na své hippies kořeny? Čím vším tu lidé mohou trávit čas? Proč se tu žádný návštěvník nemůže cítit nepříjemně? A v čem jsou výjimečné zdejší koncerty? Nejen to se dozvíte v kompletním rozhovoru, tento článek slouží pouze jako výtah vybraných témat. Na interview se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Máte k nim nějaké připomínky, výtky či pochvaly? Dejte nám vědět na adresu michael.svarc@novinky.cz a do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Coldplay jsou hlavní hvězda snů. Na Glastonbury s nimi vystoupil Michael J. Fox

Hudba

Dua Lipa roztančila lidi na Glastonbury. Sir Michael Eavis je dojal písněmi Franka Sinatry

Hudba

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Související články

Výběr článků

Načítám