Hlavní obsah

Češka na brigádě v Chorvatsku: Jsem u moře a ještě si vydělám víc než v Česku

Makarska, Chorvatsko

Prázdniny využívají studenti k letním přivýdělkům a brigádám. Dvacetiletá Lenka Turková z Liberce, která studuje pražskou VŠE, si ji už druhým rokem našla v Chorvatsku. V Makarské pracuje v restauraci na pobřeží, kde s ní hovořily i Novinky. Brigádnice si prý vydělá víc než v Česku a po směně se navíc může jít bavit na pláž.

Češka na brigádě v ChorvatskuVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Proč mít brigádu v Česku, když je možné si ji najít u moře? Lence s hledáním práce pomohli známí, kteří v Chorvatsku žijí. „Jsem tu jenom na sezonu, v restauracích je potřeba dost zaměstnanců. Jsou tu skvělí lidé, učím se chorvatsky a mám ráda moře,“ vyjmenovává nám své důvody pro práci v zahraničí, za kterou sem vyjela už podruhé.

V restauraci u přímořské promenády pracuje za barem, zaměstnavatel jí zajistil ubytování i stravu v podniku. V Makarské to podle ní žije mnohem více než třeba v nedaleké Bašce Vodě, je tu mnoho klubů a barů s nočním životem a spousta mladých lidí.

Směny mívá každý den, ta večerní, která by měla končit ve 23 hodin, se prý někdy protáhne až do tří do rána. „Práce v Chorvatsku je velmi náročná, je to dřina. Pracovníků není příliš a je tu opravdu spousta turistů. Ale jinak mě to baví, protože je tu vždycky super kolektiv,“ říká.

Foto: Novinky

Lenka Turková

Pivo s sebou vozit nemusíte. Jaké jsou aktuální ceny potravin v Chorvatsku

Cestování

„Atmosféra je tu někdy vypjatá, často jsou všichni po létě vyčerpaní. Za sezonu je potřeba vydělat co nejvíce peněz, proto je důležité, aby vše fungovalo, jak má,“ přibližuje Turková. „Ale z předešlé sezony vím, že po ní se mi domů rozhodně nechtělo. S kolegy jsem si vytvořila přátelství do života a později je i jela navštívit,“ vypráví studentka.

Lepší výplata než v Česku

Na jiné Čechy, kteří by se tu nechali zaměstnat, však zatím nenarazila. „I když si často myslíme, že Chorvatsko je takové druhé Česko s mořem, není tomu podle mě úplně tak. Alespoň v Makarské jsem ještě pracujícího Čecha nepotkala. Stejně tak Chorvati jsou často zaskočení tím, odkud jsem. Protože tu pracují spíš lidé z Bosny a Hercegoviny, Makedonie, Srbska nebo Filipín,“ popisuje.

Loni se zde snažila komunikovat anglicky, letos se už pustila do učení chorvatštiny. „Anglicky jsem se tu příliš nedomluvila. Chorvatština je velmi těžký jazyk, ale místy je podobný s češtinou, takže se postupně rozmlouvám už i chorvatsky,“ přibližuje své pokroky.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

V restauracích je potřeba na sezonu spousta pracovníků.

I když sem jezdí hlavně nabrat zkušenosti a zážitky, na finanční ohodnocení si také nestěžuje.

„Výplatu mám dobrou, a jelikož pracuji druhou sezonu, mám ji ještě o něco vyšší než v předešlém roce. Jsem si jistá, že v Česku bych brigádu s takovým platem nenašla. Dýška jdou samozřejmě z největší části číšníkům, já jakožto barmanka ale vždy taky část dostanu,“ říká Lenka.

Svého rozhodnutí vyjet na celé léto za hranice tak rozhodně nelituje a příští rok se do Makarské možná podívá zase. „Rozhodně bych komukoli v mladém věku doporučila vyjet do zahraničí stejně jako já. Nemusí to být pro každého, ale já jsem zde poznala úžasné lidi a Makarská pro mě bude navždy místem, které ve mně probudí spoustu emocí,“ hodnotí.

Brigády v zahraničí táhnou

Zájem o letní brigády mimo ČR mezi mladými lidmi v posledních letech skutečně roste. Třeba na portálu JenPráce.cz, inzerujícím nabídky práce, na ně zaznamenali meziročně desetiprocentní nárůst reakcí.

„Jednak mezi mladými lidmi panuje rostoucí touha po získání mezinárodních zkušeností, ale motivací je i vidina zlepšení si jazykových dovedností a v neposlední řadě snaha o obohacení životopisu pro budoucí kariéru,“ říká ředitelka portálu Anna Kevorkyan.

„Výdělky při letní brigádě v zahraničí se pohybují přes 1000 eur. To je v průměru přes 20 % vyšší odměna než za obdobné práce nabízené v České republice,“ uvádí.

Nejčastěji se letní brigádnické síly nabírají do hotelového a gastronomického sektoru, mladí lidé se uplatní také jako průvodci, obsluha zábavních parků nebo pokryjí sezonní práce v zemědělství při sběru ovoce a zeleniny, například ve Španělsku či Německu.

Kolik stojí pronájem lehátka a slunečníku v Chorvatsku

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám