Hlavní obsah

Češi zbořili světové hlasování o jménech baltských letadel

Češi opětovně prokázali, že jsou národ velkých recesistů. Od chvíle, kdy se po českém internetu začaly objevovat informace o hlasování pro jména 48 letadel aerolinek airBaltic, se průběžné výsledky bleskově zcela proměnily. Severoestonské město Kunda se z původní 19. pozice v zemi od včerejška probojovalo na první místo.

Foto: Profimedia.cz

Do hlasování o jména letadel airBaltic Češi výrazně zasáhli (ilustrační fotografie).

Článek

Kunda, která měla ještě během dnešního dopoledne 730 hlasů (pořadí se aktualizuje jednou denně po poledni), má nyní již 10 699 hlasů a suverénně vede nad městem Püssi se 7515 hlasy. Situace se tak od dopoledního článku Novinek značně změnila.

Takto výrazná změna pořadí musí být pro obyvatele pobaltských zemí velmi překvapivá. Většina z nich by pravděpodobně z naprosto stejných důvodů, jako si Češi vybrali svého favorita, tipovala na vítěze město Püssi, které evokuje anglické označení pro ženské pohlavní orgány.

Foto: airBaltic

Aerolinky airBaltic a jejich hlasování. Češi se jen šibalsky usmívají…

V Lotyšsku stále vede město Daugavpils s 20 872 hlasy a obdobně je na tom Litva s Druskininkai, které má nyní 11 272 hlasů.

Mrtví v Tallinnu tančí už stovky let

Cestování

Češi už si své oblíbené estonské město vybrali

Původní ideou aerolinek bylo, že občané jednotlivých měst budou hlasovat pro to své. Zpřístupnili však hlasování celému světu, čímž budou výsledky minimálně v Estonsku notně poznamenány. Hlasovat pro svého favorita, jehož jméno ponese některé z letadel, je možné jednou denně, a to až do konce soutěže 22. srpna.

„Nemáme k tomu tak úplně oficiální vyjádření. Jak jistě rozumíte, jména těchto měst jsou mimo kontrolu aerolinek airBaltic a v určitých jazycích prostě mohou mít některá jména různé významy,“ reagovala Novinkám mluvčí aerolinek Daniela Bergmaneová, čímž dala Čechům reálnou naději, že městečku Kunda diskvalifikace nehrozí. A není také proč, hlasování bylo otevřeno celý svět, Čechy nevyjímaje.

Za zmínku stojí i skutečnost, že všechna tři hlavní města Vilnius, Riga i Tallinn jsou v tuto chvíli ve svých zemích shodně na třetím místě a byla předstižena často malými městečky. Kunda, která se nachází na severu Estonska, má pouze kolem tří tisíc stálých obyvatel.

Pokud se pro Čechy humorně pojmenované estonské městečko na jedno z letadel propracuje, což lze podle současných výsledků očekávat, čeští nadšenci do letectví si jistě budou chtít na lotyšských aerolinkách vyžádat, aby tento letoun alespoň jednorázově nasadily na linku Riga–Praha.

Baltské aerolinky spustily nevinné hlasování. Češi rozjíždějí ďábelský plán

Cestování

Výběr článků

Načítám