Hlavní obsah

Češi rozhodli. Švejkovina s novým jménem pro baltské letadlo předčila veškerá očekávání

Když lotyšské aerolinky airBaltic v srpnu spustily nevinné hlasování o pojmenování 48 letadel své flotily po pobaltských městech, nemohly předpokládat, co se stane. Pak se ale o hlasování dozvěděli Češi a prostě to nemohlo skončit jinak. Estonské městečko Kunda po intervenci českých recesistů zbořilo hlasování a slavně zvítězilo s obrovským předstihem.

Foto: Profimedia.cz

Na jednom z letadel airBaltic se díky Čechům v budoucnu objeví nápis Kunda (ilustrační fotografie).

Článek

Z 232 měst v Lotyšsku, Estonsku a Litvě se hlasovalo o 48 vítězích, 16 vzešlo z každé země. Ti budou zvěčněni na nebeských ořích aerolinek airBaltic. V nabídce samozřejmě nechyběly hlavní města Riga, Tallinn a Vilnius, ale příležitost dostala i malá městečka. A ta nakonec metropole zvučných jmen převálcovala.

Původní ideou aerolinek bylo, že občané jednotlivých měst budou hlasovat pro to své, zapojit se ale umožnily nejen pobaltským zemím, ale celému světu, což s výsledky zahýbalo více než razantně. Hlasovat pro svého oblíbence bylo možné jednou denně do čtvrteční půlnoci a Češi se vskutku činili.

Městečko s pro Čechy zvučným názvem zvítězilo na celé čáře

Když Novinky 13. srpna dopoledne vydaly první článek o hlasování, malé přístavní město Kunda se zhruba 3000 obyvateli ležící na severu Estonska mělo celkem 730 hlasů. Do průběžně vedoucí estonské šestnáctky tak zatím nepatřilo. Už o pár hodin později však mělo 10 699 hlasů a hlasování dostalo zcela nový spád. Ukončeno bylo o deset dnů později, čtvrteční půlnocí, a černý kůň Čechů suverénně zvítězil s obrovským náskokem.

Autem k nejbližšímu moři: Nové zážitky už za šest hodin jízdy

AutoMoto

Přestože závěrečná čísla aerolinky airBaltic ve výsledcích nakonec nezveřejnily, ve čtvrtek odpoledne, tedy pár hodin před koncem hlasování, měl český favorit 265 716 hlasů. A to bylo více než 14krát víc než druhé estonské město v pořadí.

Z podobného důvodu jako český favorit uspělo i další estonské město Püssi, které evokuje anglické označení pro ženské pohlavní orgány. Jeho jméno se na jednom z letadel rovněž objeví.

K úspěchu absolutního vítěze se v průběhu hlasování Novinkám vyjádřila i mluvčí aerolinek Daniela Bergmaneová: „Nemáme k tomu tak úplně oficiální vyjádření. Jak jistě rozumíte, jména těchto měst jsou mimo kontrolu aerolinek airBaltic a v určitých jazycích prostě mohou mít některá jména různé významy.“

Češi vyšvihli i Lihulu

Kunda však nebyla jediným městem, kterému se Češi rozhodli pomoct. Poté, co měla „své jisté“, se v českých internetových diskusích začaly hromadně objevovat pobídky, aby lidé hlasovali i pro estonskou Lihulu. Český národ je koneckonců svým kladným vztahem k lihovinám známý po celém světě.

Město Lihula na severozápadě Estonska nemá ani 3000 stálých obyvatel a známé je především ruinami středověkého hradu, panstvím ze 17. století a půvabným kostelem. Před českou intervencí byla Lihula na čtyřicáté pozici, ale pouze v rámci své země. Nakonec se však probojovala do kompletní vítězné osmačtyřicítky ze všech tří zemí dohromady, a bude tak též zdobit jedno z letadel.

Nechtějí to rozmazávat?

Nezveřejnění kompletních výsledků hlasování může být diplomatickým řešením aerolinek, jak nepoukazovat na masivní českou intervenci a nevysvětlovat světu, proč k ní došlo. Města jsou v celkových výsledcích na stránkách aerolinek řazena v abecedním pořadí. Celkově aerolinky airBaltic během soutěže obdržely bezmála milion hlasů z celého světa.

Letadla se jmény vítězů se postupně vznesou do vzduchu od roku 2025. Není překvapením, že se na nich objeví i všechna tři hlavní města pobaltských metropolí. Kompletní seznam vítězné 48 si můžete prohlédnout zde. Zda se absolutní vítěz se zvučným názvem podívá i do České republiky na lince Riga-Praha, budeme bedlivě sledovat.

Jídlo tam prodávají v hangárech a specialitou je česnekové pivo

Podcasty a pořady

Za rižskými kočkami nejen na rozpálenou plechovou střechu

Cestování

Výběr článků

Načítám