Hlavní obsah

Češi na dovolené. Itálie se dotahuje na oblíbené Chorvatsko

Zatímco zájem o dovolené v Chorvatsku stagnuje, na scénu se vrací staronové letní destinace jako Itálie, Rakousko nebo Bulharsko. Mnoho Čechů odradily chorvatské rostoucí ceny, ukazují data zážitkového portálu Slevomat nebo průzkum agentury Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Itálie láká na moře, jezera i hory (ilustrační foto).

Článek

Cestovní kanceláře, agentury i slevové portály v této době začínají s prodejem last minute nabídek letních dovolených v zahraničí. Zatímco loni byl největší zájem o Jadran a severní Afriku, letos míří více Čechů do Rakouska, Itálie a Bulharska.

„Vzhledem k tomu, že Chorvatsko od loňska výrazně zdražilo, začali Češi upřednostňovat dříve dražší destinace, jako je Itálie nebo Rakousko. Dnes už poměr ceny vychází podobně, a tak mnoho lidí zamíří právě tam,“ řekl Novinkám dočasný ředitel Slevomatu Matěj Dvorský.

„I přestože si Chorvatsko hodně Čechů nenechá ujít ani letos, Itálie přeci jen kromě moře nabízí také únik do hor, kde je chladněji, což během letních vln veder lidé stoprocentně ocení,“ dodal.

Do přeplněné olympijské Paříže se zatím Čechům moc nechce

Cestování

Zájem o dovolenou v Itálii je u Slevomatu dokonce dvacetkrát vyšší než před pandemií, u Rakouska je to téměř devětkrát. Rakousko zase mnoho Čechů láká díky své blízkosti a široké nabídce outdoorových aktivit. Na oblíbenosti stoupají třeba ferraty nebo cyklistika v horách.

Někteří i s dětmi odjíždějí v červnu

Podle průzkumu agentury Ipsos se chystá vyrazit na dovolenou do zahraničí mezi letošním červencem a zářím 58 procent Čechů. Nejčastěji podle průzkumu mezi tisícovkou respondentů navštíví Itálii, Chorvatsko a Slovensko. Naopak po Česku bude cestovat více než čtvrtina lidí a desetina zůstane doma. Co se týče výběru lokality, 63 procent respondentů z Česka se chystá k moři, 29 procent na hory.

Ačkoli v celkovém počtu českých turistů zřejmě i letos Chorvatsko uhájí tradiční prvenství, jeho náskok se nejspíš opět zmenší. Podle statistik loni vyskočil počet českých turistů v Itálii na 637 tisíc z 519 tisíc o rok dříve, zatímco u Chorvatska klesl na 815 tisíc z 846 tisíc v roce 2022. Na druhém místě se drželo Slovensko, kde počet českých turistů stoupl z 631 tisíc na 698 tisíc.

Chorvatsko a Itálie patří mezi destinace, kam Češi jezdí často autem po vlastní ose bez cestovky, jen si zajistí ubytování napřímo přes slevové portály nebo služby jako Booking a Airbnb.

Podle Aleše Kotka z CK České kormidlo, která se zaměřuje na autobusové zájezdy, v posledních týdnech chodí nejvíc poptávek a rezervací na Chorvatsko; Itálii ale mají na nejbližší týdny již z 90 procent vyprodanou. Velký zájem je i o Bulharsko a Turecko.

Cestovní kanceláře jako Čedok, Fischer nebo Exim hlásí největší zájem na poslední chvíli o řecké ostrovy, tureckou riviéru, Španělsko nebo Egypt.

„Letošní předprodej byl mimořádně silný. Kapacity července a srpna jako hlavních letních měsíců jsou omezené, proto vidíme, že řada lidí se i s dětmi chystá odletět už během června,“ sdělil Novinkám mluvčí skupiny Der Touristik Jan Bezděk.

Středomoří čelí invazi mohutnatek. Okusovači prstů jsou v Chorvatsku, Řecku či na Kypru

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám