Hlavní obsah

Čertovy skály v Lidečku vznikly podle pověsti po sázce čerta s mlynářkou

Mezi jednu z největších zajímavostí valašské části východní Moravy patří zákonem chráněná přírodní památka Čertovy skály, která se nachází na úpatí hory zvané Kopce. Tento pozoruhodný skalní výtvor je významnou dominantou obce Lidečko.

Čertovy skály v LidečkuVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

Čertovy skály jsou dlouhé 150 metrů a místy až 25 metrů vysoké. „Z geomorfologického hlediska jsou příkladem erozí narušeného takzvaného strukturního svahu obvykle označovaného jako skalní zeď či hradba. Jedná se o příčnými puklinami rozčleněnou pískovcovou lavici,“ přiblížil starosta Lidečka Vojtěch Ryza.

Četné pověsti

Ke vzniku Čertových skal se váže několik zajímavých pověstí, především ta o sázce chytré valašské mlynářky s čertem. Její dcera Rozina podle jedné z verzí chodila na zábavy v okolí, na kterých si chtěla najít ženicha, ale nikdo ji nikdy nevyzval k tanci. Jednou proto prohlásila, že bude tancovat, i kdyby to bylo s čertem. Až přišel neznámý muž v myslivecké kamizole, tancovali spolu do rána a poté ji cizinec navštěvoval častěji. Jen do kostela s ní nikdy nechtěl jít. To se ale nelíbilo mlynářce a po čase zjistila, že má cizinec na jedné noze kopyto.

Vsadila se proto s čertem o to, ať přes noc obrátí místní potok Senici „hore“ Lidečkem, než ráno zakokrhá kohout. Večer začal čert nosit skály a začal stavět velkou zeď, aby se voda v Lidečku obrátila. Když se rozednívalo a byl už skoro hotový, mlynářka vypustila posledního kohoutka, kterému předešlého večera čert nestačil zakroutit krkem, a ten mocně zakokrhal. Čert poté skálu opustil a utekl. Hráz tak zůstala nedostavěná.

Podle jiné pověsti se prý u Čertových skal často zjevoval černokněžník, který uváděl chudý lid do jeskyní pod skalami a tam je obdarovával zlatem.

Podle starosty tuto unikátní památku každoročně navštíví tisíce turistů, z nichž mnozí pokračují na Pulčínské skály. „Přesný počet neznáme, ale víme, že nyní po dokončení druhé etapy cyklostezky Bečva-Vlára-Váh, která prochází kolem Čertových skal, se zde zastavuje mnohem více návštěvníků,“ podotkl starosta.

Přibude naučná stezka

Pod skalami si mohou lidé odpočinout u posezení. Do budoucna hodlá v okolí obec vybudovat naučnou stezku a lanové centrum.

Obec Lidečko leží v údolí řeky Senice, mezi západním okrajem Javorníků a severovýchodním okrajem Vizovické vrchoviny. Část katastru východně od železnice se nachází v CHKO Beskydy.

Sestupte a podívejte se jinam. Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě nepřestává udivovat

Tipy na výlety
Související témata:

Výběr článků

Načítám