Hlavní obsah

Čech projel Afriku na ikonické tříkolce. Měli ho za blázna a skončil i ve vězení

Tomáš Vejmola si oblíbil tuk-tuky. Motorizované tříkolky známé především z jihovýchodní Asie ho uhranuly natolik, že v jedné před lety dojel z Bangkoku až domů na Moravu. Během covidu se rozhodl nevšední dobrodružství oprášit a vyrazil s tuk-tukem do Afriky, kde během putování z JAR do Ugandy urazil kolem 9000 kilometrů. Jak se ikonická tříkolka osvědčila v afrických podmínkách, vypráví Vejmola v nové epizodě podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa - Tuk-tukem AfrikouVideo: Novinky

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Čím Vejmolu uchvátily tuk-tuky?
  • Přitahuje tuk-tuk v Africe pozornost?
  • Jaké komplikace během cesty nastaly?
  • Za co může člověk skončit v africkém vězení?
  • Je Afrika stále autentická?

Tuk-tukům propadl český dobrodruh už před lety. Jednak se mu líbil jejich vzhled a roztomilost, za přednost považuje i větší praktičnost než třeba u motorky. „Když jsem si do tuk-tuku poprvé sedl, připadal jsem si jako místní, zapadl jsem. A skvěle se mi osvědčil. Když nejede, dá se tlačit, což s autem tak snadno nejde. Co se týče cestování, považuji to za nejlepší vozítko,“ konstatuje Vejmola a dodává, že se člověk musí samozřejmě trochu uskromnit.

Sledujte podcast Slepá mapa také na instagramu, ať vám neutečou další zajímavé informace o chystaných dílech, kvízy či bonusový obsah.

Ikonické tříkolky mají podle cestovatele i řadu specifik a obvykle nejsou tak výkonné, ale dají se pořídit se silným motorem, který si poradí i s náročnějším terénem. „A že jde o otevřené vozidlo, považuji za plus. Můžete se jen vyklonit a pobavit se s místními.“

Právě z důvodu, že tuk-tuky přirostly Vejmolovi k srdci, se rozhodl tuto motorizovanou tříkolku vyzkoušet i v afrických podmínkách. „Když začnete pátrat, tak zjistíte, že tuk-tuky jezdí po celém světě. Napadlo mě, že bych si mohl z každého kontinentu jeden dovézt a ve stáří budu bláznivý dědeček, jenž v tom bude vozit vnoučata,“ směje se.

V Keni jsem se cítila bezpečněji než v Evropě, říká česká fotografka

Cestování

Velkou roli při výpravě do Afriky sehrál také covid, kdy se Vejmola už doma poněkud nudil a zasněně koukal na mapu. „Manželka mi řekla, že už bych měl fakt vypadnout,“ tvrdí cestovatel. Začal tedy plánovat a nakonec se na černý kontinent vypravil ještě se svým kamarádem Davidem Žváčkem, jenž celou výpravu napříč sedmi státy natáčel. Cestopisný dokument Africká jízda se bude během října promítat ve vybraných českých kinech.

Být na hraně

Expedice startovala v dubnu 2022, kdy ještě mnohde dozníval covid. To sice cestu komplikovalo, ale Vejmola se rozhodl zariskovat a přesto vyrazit. „Vzhledem k různým karanténám jsme se rozhodli projet východní pobřeží Afriky. Roli také sehrálo, že jsme tuk-tuk kupovali až na místě v Jihoafrické republice. Z Egypta bychom jet nemohli, tam je pořízení vozidla velký byrokratický problém,“ vysvětluje dobrodruh a dodává, že někteří lidé ho měli za blázna, když jim o svém plánu říkal.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Tomáš Vejmola projel tuk-tukem sedm afrických zemí. Za zhruba 111 dní urazil kolem 9000 kilometrů.

Během zhruba 111 dní pak cestovatelé najeli kolem 9000 kilometrů a prokřižovali sedm států, mimo jiné Botswanu, Zambii, Zimbabwe či Tanzanii. V dalším putování jim zabránily nepokoje v Etiopii a Súdánu, Vejmolovým snem nicméně je vrátit se jednou do Ugandy, kde má tuk-tuk zaparkovaný, a dojet s ním až do Česka.

Cesta ve dvou byla podle Vejmoly v mnohém specifická. Kameraman ho dost často nechával si komplikované situace vyžrat. Jindy ale přiložil ruku k dílu a pomohl se vypořádat s nejrůznějšími výzvami, třeba s náročným terénem, kde bylo potřeba vozítko tlačit.

„Když si v nějaké vesnici postavíte stan, tak kolem vás třeba chodí lvi, jsou to zvědavé kočky. Já jsem nemohl usnout, jsem v tomhle strašpytel. Na druhou stranu se v podobných situacích cítím nejvíc naživu. Potřebuju být asi trochu na hraně,“ připouští dobrodruh a dodává, že se v žádném bezprostředním nebezpečí neocitli.

„Mohli jsme si vybrat krásné asfaltky a dojet po nich z JAR až do Ugandy. Ale to nechcete,“ tvrdí Vejmola. I proto si cestovatelé vyzkoušeli také náročnější off road.

Mise? Zažít dobrodružství

Říká se, že cesta je cíl. Vejmola chtěl především zažít dobrodružství, poznat nové kultury a dát dohromady netradiční cestopisný dokument. Někdy bylo putování dost trnité a zahrnovalo i krátký pobyt ve vězení.

„Starostka jedné vesnice v Tanzanii nepochopila, že zkrátka jezdíme s tuk-tukem po světě. Myslela si, že chceme zabrat jejich území, protože jsme tam spali ve stanu a zapomněli jsme se zaregistrovat. A hned byl problém, že jsme se předchozí den nezapsali do jejich návštěvní knihy a dneska už je dneska a nedá se to tam napsat se včerejším datem,“ vzpomíná Vejmola s úsměvem.

Jelikož se situaci nepodařilo ihned vyřešit, putovali cestovatelé do vězení, což byla malá místnost bez dveří. „Místo nich tam stál týpek s roztaženýma rukama.“ Nakonec dorazil po několika hodinách policista, který Čechy vysvobodil. „Rozdal jsem pak všem bonbony jako omluvu, že jsme se zapomněli zaregistrovat, nasedli jsme do tuk-tuku a jeli jsme dál.“

V čem je specifické cestování tuk-tukem? Jakým výzvám musí člověk čelit? Jak v Africe funguje Tinder? Působí tam dva běloši v motorizované tříkolce jako pěst na oko? A proč je chyba vozit africkým dětem dárky? Nejen to se dozvíte v kompletním hodinovém rozhovoru, tento článek slouží pouze jako výtah vybraných témat. Na interview se můžete podívat na videu, případně si ho pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Máte k nim nějaké připomínky, výtky či pochvaly? Dejte nám vědět na adresu michael.svarc@novinky.cz a do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

V Ďáblově kuchyni je to o život ve dne i v noci

Cestování

Safari, jak se patří. Lev řval v Keni jen pár centimetrů od auta plného turistů

Cestování
Související témata:
Tuk-tuk

Související články

Výběr článků

Načítám